Sodeloval v poskusih destabilizacije vlade

Po Assangeu aretirali tudi njegovega sodelavca

J.P./STA
12. 4. 2019, 07.29
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 14.09
Deli članek:

V Ekvadorju so v četrtek prijeli sodelavca ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ko je skušal pobegniti na Japonsko, je sporočila ekvadorska notranja ministrica Maria Paula Romo.

Profimedia
Assangeova odvetnika sta izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA.

Imena osebe ni povedala. Dodala je, da je zelo blizu Assangeu, ki ga je isti dan britanska policija aretirala na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Lokalni medij Channel Teleamazonas je poročal, da gre za Olaja Binija, razvijalca programske opreme, ki se ukvarja z zasebnostjo, varnostjo in kriptografijo, a vira ni navedel.

Pred tem ga je ministrica povezala z domnevnimi poskusi destabilizacije vlade predsednika Lenina Morene. Dejala je, da imajo dovolj dokazov, da je sodeloval v poskusih destabilizacije vlade.

Pri Wikileaksu so odvzem azila Assangeu opredelili kot nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Po njenih besedah so ga prijeli zaradi preiskave. Dodala je, da je v preteklosti potoval v tujino z bivšim zunanjim ministrom Ricardom Patinom, ki je odobril politični azil Assangeu leta 2012.

Do 12 mesecev zapora

Nekaj ur pred tem je v Londonu britanska policija po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu aretirala Assangea, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo, ki mu ga je podelila leta 2012.

Policija je pojasnila, da so ga aretirali na podlagi zapornega naloga iz junija 2012 zaradi kršitve pogojnega izpusta in zahteve ZDA po izročitvi. Sodišče v Londonu ga je nato že spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta, za kar mu grozi do 12 mesecev zapora. O zahtevi ZDA za izročitev pa bo odločalo 2. maja, ko bo znova stopil pred sodišče. Do tokrat ostaja v priporu.

Obtožen zarote

Avstralec Assange, ki je odgovoren za objavo več tisoč zaupnih depeš ameriških diplomatov State Departmenta in Pentagona leta 2010, je v ZDA obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom. Obtožnica ga bremeni, da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, za kar mu grozi pet let zapora, je v četrtek po aretaciji sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Assangeova odvetnika sta izrazila bojazen, da bi ga lahko izročili ZDA. Assangeov švedski odvetnik Per Samuelsson je dejal, da bi bilo to povsem nesprejemljivo. "Vidim pa jasne znake, ki kažejo, da ga želijo Američani obsoditi, ali pa so ga že obsodili," je dejal za švedsko televizijo SVT. "Cilj vsega, kar smo počeli, je bilo preprečiti ta scenarij. Mislim, da je zelo prizadet in razočaran nad Ekvadorjem, ki ga je pustil na cedilu," je še povedal.