Sateliti

Vesoljska dirka milijarderjev: Musk proti Bezosu. Ga slednji brezsramno kopira?

J.P.
11. 4. 2019, 10.20
Posodobljeno: 11. 4. 2019, 10.26
Deli članek:

Njuni ideji sta si sumljivo podobni.

Profimedia
Elon Musk

Elon Musk je okrcal Jeffa Bezosa, češ da je posnemovalec, potem ko je izvršilni direktor Amazona oznanil, da načrtuje izstrelitev 3000 spletnih satelitov.

Domala ista ideja

Bezos, najbogatejši Zemljan, je leta 2000 osnoval podjetje Blue Origin, ki se ukvarja z vesoljsko tehnologijo. V podjetju so v torek oznanili splavitev Projekta Kuiper, v okviru katerega bodo v orbito poslali konstelacijo približno 3000 satelitov, ki bodo okoli planeta krožili na treh različnih višinah, s katerimi bodo lahko interneta dostopali tudi ljudje z revnejših oziroma slabše pokritih območij. Pobuda bi dosegla 95 odstotkov planeta.

Profimedia
Jeff Bezos

Ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX se je odzval, kot se je, ker je njegovo v vesolje usmerjeno podjetje že izstrelilo dva prototipa satelitov, potem ko je za svoj načrt februarja lani dobil zeleno luč ameriške vlade. Njegov projekt, ki se imenuje Starlink, sestoji iz približno 12.000 internet oddajajočih satelitov.

Po desni

CNBC poroča, da je Bezos najel nekdanjega podpredsednika satelitov Muskovega podjetja SpaceX Rajeeva Badyal, da bi ga prehitel po desni. Musk je Badyala odpustil, ker se mu je zdelo, da se stvari premikajo prepočasi.