homo luzonensis

VIDEO in FOTO: Prelomno, odkrili so novo, doslej še nepoznano človeško vrsto

S.R.
10. 4. 2019, 21.00
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 22.00
Deli članek:

Arheologi so iz zemlje izvlekli novo skrivnost. Veja na drevesu življenja, na kateri sedi človek, je postala bogatejša za novo vrsto.

YouTube / Nature
Prelomno odkritje na Filipinih.

Vse skupaj se je začelo že leta 2007, ko so arheologi v jami Calla na filipinskem otoku Luzon odkrili kost stopala. Ker so bili najstarejši posmrtni ostanki homo sapiensa, ki so jih našli na bližnjem otok Palawan, stari od 30.000 do 40.000 let, jih je najdba te kosti begala. Datiranje je namreč pokazalo, da je stara 67.000 let. Že takrat so vedeli, da gre za najstarejše ostanke hominidov oziroma človečnjakov na Filipinih, a je niso znali nikamor umestiti. 

Mednarodna ekipa arheologov je novo odkritje opisala v članku, ki je bil danes objavljen v znanstveni reviji Nature. Kot so pojasnili, so zdaj v istem geološkem sloju, v katerem se je znašla že kost stopala, odkrili še dvanajst kosti, ki so pripadale vsaj trem starodavnim posameznikom. Poleg kosti stopala in dlani so našli še delno ohranjeno stegnenico in zobe. Kosti so podobne kostem homo sapiensa, a se od njih razlikujejo v nekaj ključnih podrobnostih. Ličniki (premolarji) so podobni ličnikom avstralopiteka (ti so pred 2 do 3 milijone leti živeli v Afriki) in homo erectusa, medtem ko so kočniki, čeprav so manjši, po obliki podobni kočnikom homo sapiensa. Tudi stopalnice (pet kosti v stopalu) so nekoliko bolj ukrivljene kot pri človeku in bolj podobne stopalnicam pri avstralopiteku. Arheologi zato domnevajo, da so bili ti človečnjaki nekoliko boljši plezalci. 

Callao Cave Archaeology Project
Izkopani kočniki in ličniki.

Datiranje z uran torijevo metodo je še pokazalo, da so tudi te kosti starejše od 50.000 let, zato so prepričani, da gre za popolnoma novo vrsto človečnjaka. Ker so kosti zelo majhne, predvidevajo, da gre za novo pritlikavo vrsto, podobno vrsti homo floresiensis , ki je vzporedno z našo vrsto živela na indonezijskem otoku Flores in ki so jo odkrili leta 2004.

Novo vrsto so glede na geografsko lego najdišča poimenovali homo luzonensis. Ker so bili do zdaj vsi poskusi ekstrakcije DNK iz fosilov neuspešni, še vedno ni dovolj dokazov, da bi lahko homo luzonensisa natančno umestili tudi na družinsko drevo. Rainer Grün z Univerze Griffith, ki je izvedel datacijo, je sicer pojasnil, da gre glede na vse informacije najverjetneje za potomca azijskega homo erectusa.

Callao Cave Archaeology Project
Kost stopala.