Programska oprema

Boeing priznal novo napako

J.P./STA
5. 4. 2019, 12.44
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 13.00
Deli članek:

Ameriški proizvajalec letal Boeing je danes priznal dodatno napako v programski opremi, ki so jo odkrili pri posodobitvi spornega sistema za avtomatično preprečevanje izgube vzgona letala (MCAS).

Reuters
Boeing 737 max 8

Po pisanju časnika Washington Post je Zvezna uprava za zračni promet (FAA) novo napako označila kot ključno za zagotavljanje varnosti leta.

Časnik je ob navajanju virov v FAA, ki sodelujeta v preiskavi Boeinga, poročal, da bo prepoved letenja boiengov 737 max v veljavi, dokler ne odpravijo vseh težav. Medtem ko FAA označuje novo napako kot ključno za zagotavljanje varnosti, so pri družbi zapisali, da gre za "relativno majhno zadevo", ki jo bodo naslovili skupaj s posodobitvijo MCAS.

"V pripravi imamo že rešitev za to," so sporočili iz podjetja. Posodobitev programske opreme bo na voljo v prihodnjih tednih.

Posodobitev sistema

Prvi mož koncerna Dennis Muilenburg je že pred tem priznal napake spornega sistema. Glede na preliminarno poročilo o nesreči letala boeinga 737 max družbe Ethiopian Airlines, ko je marca umrlo 157 ljudi, se je MCAS nepotrebno vključil, je v četrtek priznal Muilenburg. Zagotovil je, da bodo posodobili sistem in da se takšne nesreče, kot sta bili v Etiopiji in Indoneziji, ne bodo več dogajale.

Proizvajalec letal je doslej vztrajno zanikal, da programska oprema MCAS predstavlja varnostno grožnjo. V četrtek pa so napovedali konkretne spremembe, med drugim da lahko piloti vedno prevzamejo nadzor nad letalom in onemogočijo sistem MCAS.

Program dobival napačne informacije

Preliminarno poročilo letalske nesreče v Etiopiji izpostavlja, da sta pilota družbe Ethiopian Airlines pred nesrečo ravnala v skladu z navodili proizvajalca, a jima ni uspelo znova prevzeti nadzora nad letalom. Tako sta sledila navodilom za izklop sistema za avtomatično preprečevanje izgube vzgona letala (MCAS), a jima kljub temu ni uspelo znova prevzeti nadzora nad letalom. Kot so še pokazali podatki s črnih skrinjic, sta nato znova vklopila sistem in skušala na drug način prevzeti nadzor.

Tudi preiskava lanske nesreče letala boeing 737 max 8 družbe Lion Air, v kateri je umrlo 189 ljudi, je pokazala, da sta se pilota borila za nadzor letala, ki je več kot 20-krat spustilo nos proti Zemlji, pilota pa sta ga popravljala nazaj in vmes brskala po priročniku letenja za 737 max 8, ker nista vedela, kaj se dogaja.

Poseben program v letalu je dobival napačne informacije od senzorja o tem, kam je usmerjen prednji del letala. Računalnik je dobil informacijo, da letijo pokonci, ter ocenil, da lahko pride do izgube vzgona in strmoglavljenja, zato je nos letala nemudoma obrnil navzdol. Pilota sta ga medtem skušala obrniti navzgor. Ni jima uspelo.

Proizvajalec letal Boeing je po tej nesreči izdal posebna navodila, kako ukrepati ob težavah s sistemom za preprečevanje izgube vzgona letala. Po nesreči etiopskega letala je Boeing prizemljil vsa letala tipa 737 max.