Tegobe britanskega parlamenta

VIDEO: Poslanci po kaosu okoli brexita soočeni še s "poplavo" v dvorani

S.R./STA
4. 4. 2019, 19.46
Posodobljeno: 4. 4. 2019, 19.50
Deli članek:

Britanski poslanci so danes kljub vse večjemu časovnemu pritisku pred predvidenim brexitom predčasno zaključili delo, ker je v dvorano poslanske zbornice začela kapljati voda. Kot kaže, je nad stropom dvorane počila odtočna cev.

Reuters
Počena cev prekinila delo britanskega parlamenta.

Cev je popustila med razpravo o davkih. Na prenosu iz razpravne dvorane je bilo mogoče jasno slišati, kako teče voda. Namestnik predsednika poslanske zbornice Lindsay Hoyle je nato za danes prekinil sejo. 

Po tej nevšečnosti za parlament v Londonu so se na spletnih družbenih omrežjih pojavili številni pikri komentarji in primerjave stanja parlamentarne zgradbe s stanjem države, ki ji vse bolj grozi brexit brez dogovora, parlament pa ne doseže večine za nobeno od predlaganih rešitev. 

"Parlament je zares v okvari," je tvitnil poslanec Justin Madders iz opozicijskih laburistov. "Zelo glasen tok vode je prišel s stropa - je to svetopisemski potop, ki nas bo vse skupaj odnesel?" pa je tvitnila konservativna poslanka Julia Lopez

Krivi novinarji?

Ni sicer povsem jasno, kje naj bi puščalo. Po nekaterih navedbah naj bi voda tekla z galerije v dvorani, ki je namenjena novinarjem. Iz pisarne parlamenta so nato sporočili, da so puščanje vode že zaustavili.

Britanski parlament deluje v palači Westminster, ki je bila narejena sredi 19. stoletja. Palača je uvrščena tudi na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Prihodnje leto naj bi se začela obsežna prenova te palače. Velik del stavbe, ki ima okoli 1100 sob, sploh še ni bil deležen nobene večje obnove vse od izgradnje v 19. stoletju. Gretje, prezračevanje, vodovod, odtoki in električna napeljava so tudi po navedbah pisarne parlamenta izjemno zastareli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.