Anonimnež

Kdo se skriva za nedavnim masivnim nakupom bitcoinov?

B.K.
4. 4. 2019, 14.24
Posodobljeno: 4. 4. 2019, 14.28
Deli članek:

Bitcoin je v torek poskočil za kar 20 odstotkov, pri čemer je prvič v letošnjem letu prebil mejo 5.000 ameriških dolarjev za en kripto kovanec. Kaj je v ozadju?

Promocijsko gradivo
Bitcoin ostaja najbolj popularna kriptovaluta, trenutno pa je njegova cena zelo stabilna.

Kriptovaluta je ceno 5.000 dolarjev prebila v torkovih dopoldanskih urah, do popoldneva pa se je ustalila pri 4.800 dolarjih. V zadnjih dveh dneh se je gibala malo pod in malo nad 'magično' mejo petih tisočakov.

Zadnji poskok bitcoina, z njim pa tudi drugih kriptovalut, gre pripisati anonimnemu kupcu, ki je v torek, v razmiku nekaj ur, na treh različnih spletnih borzah nakupil za okoli 100 milijonov ameriških dolarjev bitcoinov. "Šlo je za en sam nakup, algoritemsko voden na treh borzah, za približno 20.000 bitcoinov," je za tiskovno agencijo Reuters komentiral izvršni direktor družbe za kriptovalute BCB Group Oliver von Landsberg-Sadie. "Če pogledate količine na vsaki izmed teh treh borz – šlo je za usklajene enote nakupa, ki so obsegale približno 7.000 bitcoinov v eni uri."

Analitiki sicer ne vedo kaj je neimenovanega kupca – ali skupino kupcev – motiviralo, da je v tako kratkem času nakupil tolikšno količino bitcoinov. Istitucionalni investitorji namreč še vedno od strani opazujejo dogajanje na tem prostoru, predvsem zaradi mnogih varnostnih napak in negotovosti pri razvoju regulacije tega sektorja.

Bitcoin, ki je svoj trenutek slave doživel leta 2017, ko se je v decembru približal ceni 20.000 ameriških dolarjev za en kripto kovanec, je kmalu za tem strmo padel, ob koncu lanskega leta pa je že izgledalo, da se ne bo mogel pobrati iz luknje, saj je več mesecev lebdel le malce nad tremi tisočaki.