Nova naročila v nemški industriji so februarja glede na mesec prej upadla za 4,2 odstotka, kažejo prvi podatki nemškega statističnega urada Destatis. Podatki so razočarali analitike, ki so računali na 0,5-odstotno rast. Nemška industrijska naročila so se znižala drugi mesec zapored. Gre za še enega v vrsti dokazov, da se nemško gospodarstvo ohlaja. Na letni ravni je bil padec novih industrijskih naročil v največjem evropskem gospodarstvu 8,4-odstoten. "Manjši obseg naročil smo zaznali v večini gospodarskih sektorjev, tako iz domačega trga kot iz tujine," je izjavi opozorilo nemško gospodarsko ministrstvo. Podatki tako kažejo, da so na mesečni ravni naročila z domačega trga zdrsnila za 1,6 odstotka, naročila iz tujine pa za šest odstotkov. Nova naročila iz območja z evrom so bila za 2,9 odstotka nižja, iz preostalih držav pa so upadla za 7,9 odstotka.

Najhuje je bilo pri naročilih investicijskih dobrin, ki so upadla za šest odstotkov. Pri naročilih, ki jih nemško gospodarstvo pridobi iz držav zunaj območja z evrom, je bil zdrs 9,2-odstoten.

Vodilni nemški gospodarski inštituti so v skupni spomladanski gospodarski napovedi opozorili, da se največje evropsko gospodarstvo občutno ohlaja. Tako mu za letošnje leto napovedujejo le še 0,8-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). V primerjavi z jesenjo gre za zmanjšanje pričakovanj za več kot odstotno točko.

Lani jeseni so inštituti nemškemu gospodarstvu še napovedovali 1,9-odstotno rast. Medtem ko za letos pričakujejo občutno ohlajanje, pa za prihodnje leto trenutno vztrajajo pri napovedi 1,8-odstotne rasti. Skupno napoved so oblikovali inštituti DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IfW iz Kiela, IWH iz Halleja in RWI iz Essna.

Politična tveganja so še dodatno poslabšala gospodarsko okolje

"Dolgoročni zagon nemškega gospodarstva se je končal," je napoved komentiral Oliver Holtemöller iz IWH. Politična tveganja so še dodatno poslabšala gospodarsko okolje. Vendar pa bo gospodarski padec v drugem polletju v prvi vrsti posledica ovir v industrijski proizvodnji, je dodal.

Na mednarodni ravni so strokovnjaki izpostavili tveganje, ki ga predstavljata trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ter proces brexita. Na ravni domačega gospodarstva pa so izpostavili ozka grla pri dobavi, pomanjkanje kvalificirane delovne sile in težave v avtomobilskem sektorju, so sporočili iz Ifa.

Rast zaposlovanja se bo upočasnila

Rast zaposlovanja se bo v nemškem gospodarstvu sicer upočasnila, a se bo nadaljevala. Število registriranih brezposelnih se bo predvidoma znižalo z 2,2 milijona v letošnjem na 2,1 milijona v prihodnjem letu. Stopnja brezposelnosti se bo s tem znižala s 4,8 na 4,6 odstotka. Inflacija se bo zvišala z 1,5 odstotka letos na 1,8 odstotka v letu 2020.

V državnem proračunu gre v obeh letih pričakovati presežke, čeprav bodo ti manjši od lanskega. Inštituti so ob tem posvarili pred politiko, ki bi v Nemčiji na vsak način poskusila zagotoviti črne številke, saj tako nemška zakonodaja kot evropski fiskalni okvir dovoljujeta ciklične proračunske primanjkljaje, so spomnili.

Brez upoštevanja brexita brez dogovora

Inštituti so sicer opozorili, da je njihova napoved oblikovana na podlagi pričakovanja, da ne bo prišlo do brexita brez dogovora. Če se neurejen izstop Velike Britanije iz EU vendarle zgodi, bo rast BDP še precej nižja.

Nova napoved inštitutov je sicer enaka tisti, ki jo je prejšnji mesec podal svet gospodarskih svetovalcev nemške vlade. Berlin zaenkrat še pričakuje enoodstotno krepitev BDP.