Neusmiljena statistika

Jeza v Kremlju: "Naši ljudje si ne morejo kupiti dveh parov čevljev na leto?"

T.L.
4. 4. 2019, 10.44
Posodobljeno: 4. 4. 2019, 10.56
Deli članek:

Ruske oblastnike je zmotile številke ruskega državnega statističnega urada o finančnem stanju gospodinjstev.

Profimedia
V Rusiji ne vlada blagostanje.

V Kremlju ne verjamejo številkam državnega statističnega urada Rosstat. Tiskovni predstavnik ruske vlade Dmitri Peskov je namreč dejal ne razume raziskave, ki kaže, da si Rusi težko privoščijo nakup čevljev.

Glede na izsledke raziskave si v tretjini sodelujočih gospodinjstev - 35,4 odstotkih - ne morejo privoščiti nakupa dveh parov čevlje letno. Podatki še kažejo, da se 80 odstotkov ruskih družin težko preživlja iz meseca v mesec.

Ko so Peskova povprašali po komentarju statističnih podatkov, je po poročanju britanskega BBC najprej globoko zavzdihnil in nato odgovoril, da Kremelj težko razume podatke. 

»Zakaj čevlji? Zakaj tretjina? Odkod prihajajo te številke?« je vprašal Peskov in dodal, da bi bil vesel pojasnila urada Rosstat. Podrobnosti poročila so sicer objavljeni na spletni strani, kjer med drugim piše, da urad izvaja tovrstno raziskavo vsaki dve leti, zadnje številke pa so pridobili septembra 2018, ko so zajeli približno 60.000 domov po Ruski federaciji.

Ugotovitve še kažejo, da si skoraj polovica gospodinjstev  - 49,1 odstotkov - ne more privoščiti enotedenskih letnih počitnic, niti, da bi v tem času bivali pri sorodnikih in prijateljih. Približno 10 odstotkov vprašanih si ne more privoščiti, da bi trikrat tedensko uživali ribe ali meso, 12,6 odstotkov domov pa ima deljene toaletne prostore ali zunanja stranišča.

Kremlin ugotovitve jezijo, ker statistika deloma potrjuje vse večje zavedanje o izzivih na področju gospodarstva za predsednika Putina. Po gospodarski rasti me prvimi mandati, ki so bile povezane z visoko ceno nafte, je priljubljenost Putinu upadla, saj se ruske družine že peto zaporedno leto soočajo z nižjimi prihodki. To kažejo tudi podatki, ki jezijo Kremelj: da 52,9 odstotka gospodinjstev ne more plačati nepričakovanih izdatkov, kar vključuje tudi zdravstvene stroške in hišna popravila. Leta 2016 je denimo odstotek teh 44,2 odstotka.

Dejansko podatki razkrivajo sicer rahlo izboljšanje na nekaterih področjih (tedenskih počitnic si pred dvema letoma denimo ni moglo privoščiti več kot 54 odstotkov gospodinjstev) , vendar pa je podatek o nakupu čevljev tisti, ki je na noge spravil Kremelj, saj kaže na to, da odgovorni nimajo stika z realnostjo in vsakodnevnim preživetjem državljanov.