Sestanek

Premierka in vodja opozicijskih laburistov skupaj o nadaljnjih načrtih za brexit

J.P./STA
3. 4. 2019, 21.22
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May in vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn sta se danes sestala na pogovorih o nadaljnjih načrtih za brexit. Mayeva je pred srečanjem pojasnila, da želi preučiti področja, o katerih se strinjajo. Laburisti in iz Downing Streeta so po srečanju sporočili, da so bili pogovori konstruktivni.

Profimedia
Karikatura Therese May in Jeremyja Corbyna

Mayeva je pred srečanjem s Corbynom danes v poslanski zbornici pojasnila, da želi najti pot naprej. "Želimo najti pot naprej, ki lahko zbere podporo te zbornice, da se uresniči brexit in rezultat referenduma in zagotovi, da bodo ljudje še naprej zaupali svojim politikom, da bo delali, kar so jih prosili," je dejala premierka.

Po pisanju britanskega BBC, ki navaja tvit urednice Daily Mirror, je Corbyn po dvournem pogovoru ocenil, da je bil pogovor dober in da bi se lahko kmalu ponovno srečal s premierko.

Kasneje so laburisti sporočili, da so imeli "konstruktivno pojasnjevalno razpravo" o načinih, kako najti izhod iz slepe ulice glede brexita. Dodali so, da so se dogovorili o delovnem programu njunih ekip, da bi preučili možna področja dogovora.

Tudi tiskovni predstavnik Mayeve je pogovore ocenil za konstruktivne. "Obe strani sta pokazali prilagodljivost in zavezo, da se konča trenutno negotovost glede brexita," je dejal.

Ekipa torijcev in laburistov se bo predvidoma sestala že danes, osrednji del pogovorov pa bo potekal v četrtek. Namen pogovorov je, da oblikujejo rešitev za brexit, ki bi jo podprlo večino poslancev, še piše BBC.

Mayeva je v torek Corbynu predlagala pogovore o skupnem pristopu do brexita, načrtu glede prihodnjih odnosov z EU, s katerim bi presegli sedanji zastoj v parlamentu. Opozorila pa je, da bo moral vsak načrt upoštevati sedanji izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU.

Po njenih besedah se morata z vodjo opozicije dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. V vsakem primeru bo Mayeva EU zaprosila za vnovično krajšo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april.

Brexit brez dogovora

Britanski poslanci medtem razpravljajo o predlogu zakona, s katerim bi preprečili brexit brez dogovora 12. aprila. O predlogu, ki od premierke zahteva preložitev brexita, bi lahko poslanska zbornica glasovala že danes.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pri tem dal Londonu novo priložnost. Če bo britanski parlament do 12. aprila potrdil ločitveni sporazum z vzdržno večino, je še mogoča kratka preložitev brexita do 22. maja, je dejal danes in opozoril, da je to skrajni rok, saj nato kratka preložitev ne bo več mogoča. Preložitev brexita morajo sicer potrditi tudi voditelji Evropske unije.