Spremembe v EU

Kako so aktualni evropski poslanci spremenili EU

Gašper Petovar
2. 4. 2019, 06.55
Deli članek:

Evropska unija, tvorba nekaterih evropskih držav, je zanimiva stvar. Po eni strani nam kroji življenja, pri čemer se večina Slovencev ne ukvarja pretirano z institucijami iz Bruslja niti jih ne zanima delo Evropskega parlamenta. Ja, je nekaj oddaljenega, skoraj imaginarnega, pa čeprav je dejstvo, da ni ravno tako.

Bobo
EU uvaja prost pretok energije po vsej Uniji.

26. maja bomo volili svoje predstavnike v Evropskem parlamentu, saj se sedanjemu sklicu mandat končuje. So pa naši evroposlanci sodelovali pri večjih spremembah, ki nas čakajo po letu 2021.

Sprememba ure

Tudi tisti, ki jim je Evropska unija deveta briga in se ne ukvarjajo z nobeno tako stvarjo, katere direktive EU bi po letu 2021 posegle v njihovo delo in življenje, bodo eno spremembo zagotovo občutili. Po letu 2021 bomo nehali premikati uro dvakrat na leto, kot smo to počeli do zdaj, nazadnje včeraj ponoči. Od leta 2021 bomo imeli enoten čas. O tem, ali bo to čas po soncu, torej zimski ali poletni, na katerega smo prešli s sobote na nedeljo, pa se morajo možje v Bruslju še uskladiti.

Energetika

Evropska unija je sprejela strategijo za tako imenovano energetsko unijo, ki bo začela veljati leta 2021. Tej strategiji se morajo prilagoditi nacionalne vlade. Med drugim strategija uvaja tudi prost pretok energije po vsej uniji. Zato pa je prej treba pripraviti potrebno infrastrukturo ter odpraviti tehnične in birokratske ovire, da bo oskrba z energijo zanesljiva, odjemalci pa bi zaradi tega imeli najugodnejše pogoje. Se pravi še nekaj, kar zadeva vsakega od nas. Pri čemer bo EU veliko delala tudi na učinkovitosti, da bomo čim manj odvisni od uvoza energije. Da bo evropska energija trajnostna in zelena, ni treba posebej izpostavljati.

Kmetijstvo

Od leta 2021 se bo v Evropi vlagalo v razvoj pametnih vasi, da bi se zmanjšale razlike med podeželjem in mesti. Pri pripravi te kmetijske strategije je bil zelo aktiven slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič. Evropa bo razvoju pametnih vasi namenila kar 2,4 milijarde evrov za modernizacijo ruralnih in zapostavljenih območij ter uvajanje tehnoloških rešitev, kar bi bistveno pripomoglo k ustvarjanju dodane vrednosti in novih zaposlitev na podeželju.

Hrana

Glede hrane in certifikatov bo Evropska unija še bolj stroga in zahtevna. Med drugim se bo od leta 2021 še bolj zavzemala za najkrajšo možno pot hrane od proizvajalca do potrošnika ter še bolj omejila uporabo strupenih škropiv in podobnih produktov, pa tudi dodatkov, na primer pri dodajanju okusa produktom. Lokalna in neoporečna hrana je torej perspektiva Evrope po letu 2021.

Varnost

V finančni perspektivi EU od leta 2021 naprej bo tudi več denarja namenjenega za varnost. Tu bo poudarek na notranji varnosti Evrope, se pravi glede odkrivanja različnih vrst kriminala, same varnosti v državah EU. Več denarja bo za skupno ukrepanje ob izrednih razmerah. Poudarek pa bo tudi na varnosti glede nuklearnih elektrarn, saj bodo več denarja namenili varnejši razgradnji nukleark v nekaterih državah.

Revščina

Od leta 2021 bo v Evropi prav tako še več poudarka pri spodbujanju gospodarske rasti, zaposlovanja in socialne varnosti v revnejših državah Evropske unije.

EU oziroma »Bruselj« je po mnenju mnogih v naši državi nekaj nepotrebnega. Nekaj, kar nekateri enačijo z Beogradom v rajnki SFRJ ali celo s cesarskim Dunajem v še eni od prejšnjih držav, v katerih smo živeli Slovenci. A dejstvo je, da nas v primerjavi s cesarskim Dunajem nihče ne sili, kakšen jezik naj govorimo, niti nam ne prepovedujejo zborovanj in podobnega. Prav tako nam zdaj, če se spominjamo Beograda, ni treba preživljati skoraj celotne skupne države, delati še kako soboto za nerazvite v tej skupnosti. Da o svobodi govora in človekovih pravicah niti ne govorimo. Slednje je v Evropski uniji zagotovljeno, prav tako denar za razvoj, varnost in zdravo hrano. Vse to so stvari, ki zadevajo vsakega posameznika, vprašanje je le, na kakšen način razmišljamo o tem.