Ni povratka

Vrnitev džihadistk? Tudi one so borke, pravi minister

T.L.
1. 4. 2019, 10.29
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 12.05
Deli članek:

Minister opaža, da se v javnosti javlja določena stopnja sočutja do žensk, ki so prebegnile v Sirijo in Iran in se pridružile Islamski državi.

Profimedia
Večina žensk bi se rada vrnila v matične države.

Aktualno vprašanje, s katerim se soočajo številne države: kaj storiti z državljankami, ki so prebegnile in se pridružile Islamski državi, zdaj pa trdijo, da se niso aktivno borile in da imajo pravico, da se vrnejo v matične države. Po krajšem molku je stališče o tem vprašanju jasno izrazil še francoski zunanji minister.

Francoske džihadistke, ki so odšle v Irak in Sirijo, so borke in se jih bo tudi tako obravnavalo, je zdaj stališče do vrnitve žensk, ki so prebegnila v vrste Islamske države, je v objavi na spletni strani Ouest-France jasno izpostavil francoski minister za zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian.

"Opažam neke vrste sočutje in določeni ljudje zagovarjajo džihadistke, ampak one so borke, aktivistke džihadizma. Tako je treba z njimi tudi ravnati," je bil jasen. Francosko stališče je že "od samega začetka popolnoma jasno, ni povratka," je ponovil Le Drian. 

"Francozi, ki so se borili v vrstah skupine Islamska država, so se borili proti Franciji. Torej, so sovražniki in jih je potrebno tako tudi obravnavati in jim soditi tam, kjer so zagrešili zločine, v Iraku in Siriji. To velja tako za ženske kot tudi za moške. Za ženske in tudi za moške. In to zato, ker so v Irak in Sirijo v letih 2014, 2015 in 2016 odhajali v glavnem zato, da bi se borili," je ocenil minister ob vprašanju o možni različni obravnavi džihadistov glede na spol. "Težava so otroci. In to majhni otroci in možno je, da bodo matere zavrnile skrb zanje," je dejal minister. 

Sicer pa bodo vsak primer obravnavali v sodelovanju z Rdečim križem, z veliko mero previdnosti, da bi se izognili manipulacijam z empatijo. Minister je obljubil, da bo Francija spoštovala zakone in varnost Francozem. "Pravo in varnost Francije, to sta temeljni načeli našega stališča do tega vprašanja," je dejal minister. 

Francoski minister za notranje zadeve Laurent Nunez je dejal, da je v Iraku in Siriji 500 otrok francoskih staršev. Od teh se jih je okoli 100 vrnilo po letu 2015, nekateri pa so umrli. Za 200 do 300 otrok se ne ve, kje se nahajajo, so minuli četrtek ob sklicevanju na uraden podatke povedali na kanalu France 2.