Napad na Mehiko

Trump grozi: "Zaprli bomo mejo. Zaprli jo bomo za dolgo časa"

T.L./STA
29. 3. 2019, 21.11
Deli članek:

Kot je pojasnil, se v Srednji Ameriki oblikujeta novi karavani migrantov, ki se želijo preko Mehike prebiti proti ZDA. Od mehiških oblasti je zahteval, naj jih ustavijo.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je danes zagrozil, da bo prihodnji teden zaprl mejo z Mehiko, med drugim tudi za vso trgovino, če južna soseda ZDA ne bo preprečila prihajanja migrantov na mejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil, se v Srednji Ameriki oblikujeta novi karavani migrantov, ki se želijo preko Mehike prebiti proti ZDA. Od mehiških oblasti je zahteval, naj jih ustavijo. "Če jih ne bodo ustavili, bomo zaprli mejo," je dejal Trump novinarjem na Floridi. "Zaprli jo bomo za dolgo časa," je poudaril in dodal, da se ne gre igric. Izpostavil je, da bo mejo zaprl tudi za vso trgovino. Mehiki je postavil rok za ukrepanje do prihodnjega tedna.

Trump je sicer že v četrtek preko Twitterja napadel Mehiko, da ne dela ničesar, da bi zaustavila tok ilegalnih migrantov v ZDA, ampak samo obljublja. "Enako tudi Honduras, Gvatemala in Salvador že leta jemljejo naš denar, ne naredijo pa nič," je zapisal. Ob tem pa je kritiziral še demokrate, ker da jih vse skupaj "ne zanima" in zagrozil z zaprtjem meje z Mehiko.

S tem je Trump zagrozil že večkrat, a se za to še ni odločil. Vedno znova opozarja, da je na meji pravzaprav katastrofalno stanje zaradi pritiska ilegalnih migrantov, ki da v ZDA tihotapijo tudi droge in prinašajo kriminal. To naj bi zaustavil zid, a ker mu kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, ni odobril denarja za to, je Trump na meji razglasil izredne razmere, da bi lahko denar dobil iz drugih proračunskih virov.

Mehiški predsednik kritike razumejo, ampak ...

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v četrtek sicer izrazil razumevanje za kritike iz Washingtona. "Legitimno je, da se ne strinjamo in da se pritožbe izrazijo," je dejal. "Pomagali bomo, kjer lahko. Ne želimo si spora z vlado ZDA," je zatrdil. A obenem se je zavzel za to, da bi bilo treba državam, iz katerih se ljudje podajajo na pot, pomagati, da bi ustvarile boljše pogoje za življenje.

Iz srednjeameriških držav, kot so Gvatemala, Honduras in Salvador, ljudje bežijo predvsem zaradi velike revščine, pa tudi nasilja. Več tisoč se jih poskuša prebiti proti severu v ZDA. Samo v februarja je na južno mejo ZDA prišlo okoli 76.000 migrantov brez dokumentov, kar je največ v zadnjih dvanajstih letih.