Novorojenček tehtal 1,7 kilograma

Možgansko mrtva nadarjena kanuistka rodila sina in se za vedno poslovila

S.R.
29. 3. 2019, 14.43
Posodobljeno: 29. 3. 2019, 15.31
Deli članek:

26-letnica je bila možgansko mrtva od decembra, včeraj se je poslovila.

Twitter
Catarina Sequeira

Catarina Sequeira, nadarjena kanuistka in v tem športu nekdaj tudi državna reprezentantka, je že od otroštva trpela zaradi astme. Decembra lani, ko je bila v 19-tednu nosečnosti, so jo po akutnem napadu astme zdravniki dali v umetno komo, a se je njeno zdravstveno stanje kljub temu močno poslabšalo, 26. decembra pa so jo razglasili za možgansko mrtvo. Kar 56 dni je bila priključena na aparate, da je lahko bodoči novorojenček v njeni maternici preživel in se razvijal naprej. 

Včeraj, po manj kot 32 tednih nosečnosti, je vendarle napočil čas, ko je moral mali Salvador zadihati z lastnimi pljuči. Catarinino zdravstveno stanje se je namreč poslabšalo do te mere, da je bil carski rez nujen, čeprav so zdravniki želeli počakati do 32. tedna, ki velja za mejnik, po katerem naj bi bila verjetnost preživetja nedonošenčkov že zelo visoka, poroča BBC. Tako se je včeraj eno življenje rodilo, drugo pa poslovilo. Odločitev, da jo obdržijo pri življenju toliko časa, da bo lahko preživel tudi otrok, so zdravniki sprejeli skupaj z njeno družino in otrokovim očetom. 

Novorojenček Salvador je ob rojstvu tehtal 1,7 kilograma, v bolnišnici pa naj bi ostal še vsaj tri tedne. To je na Portugalskem sicer že drugi podoben primer. Leta 2016 se je rodil Lourenço, ki je v maternici možgansko mrtve mame preživel 15 tednov, poroča BBC.