Sirsko ozemlje

Trump je okupirano Golansko planoto "podaril" Izraelu

B.K./STA
25. 3. 2019, 20.51
Posodobljeno: 25. 3. 2019, 20.55
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši ob prisotnosti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja podpisal odlok o priznanju izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije.

Reuters
Nedavno so izraelske sile obstreljevale domnevne položaje iranskih sil v bližini Golanske planote.

Trump, ki je pred tem že priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preselil ameriško veleposlaništvo, je ob podpisu dejal, da bi se to moralo že zgoditi že pred desetletji. Poudaril je, da vezi med ZDA in Izraelom niso bile še nikoli tako trdne.

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, kasneje pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava.

Netanjahu se je Trumpu iskreno zahvalil za podpis in za vso podporo ter razglasil, da gre za res velik in zgodovinski dan.

Wikipedia
Golanska planota

V Siriji so se že odzvali, da Trump s tem priznanjem izraelske suverenosti nad Golansko planoto flagrantno krši mednarodno pravo in ustanovno listino Združenih narodov. Na sirskem zunanjem ministrstvu so ocenili, da gre za agresivno potezo Trumpa, ki nima nobene pravne avtoritete, da legalizira okupacijo Golanske planote.

Na Trumpovo potezo so se odzvali tudi v Moskvi in ocenili, da bi to lahko prineslo nov val napetosti na Bližnjem vzhodu. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova je izrazila tudi obžalovanje zaradi te poteze.

Analitiki sicer menijo, da skuša Trump na ta način zavezniku in prijatelju pomagati do zmage na volitvah 9. aprila, med drugim zato, da se lahko skupni pritisk na Iran nemoteno nadaljuje.