Epidemija ebole

Strašanske razmere ob drugem največjem izbruhu v zgodovini

S.R.
25. 3. 2019, 17.35
Posodobljeno: 25. 3. 2019, 17.42
Deli članek:

V epidemiji ebole v Kongu je ob do zdaj že več kot 1000 zabeleženih primerih umrlo 629 ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gre za drugi največji izbruh ebole v zgodovini, čeprav so bili zdravstveni delavci do zdaj morda najbolje pripravljeni na epidemijo te virusne hemoragične mrzlice, ki povzroča bruhanje, diarejo in krvavitve ter ubije več kot polovico okuženih ljudi. Čeprav drugod po Afriki širjenje virusa razmeroma uspešno preprečujejo z najnovejšimi tehnologijami, poskusnim cepivom, eksperimentalnimi zdravljenji in »futurističnimi« mobilnimi enotami za oskrbo bolnikov, v predelih na vzhodu Demokratične republike Kongo ta napredek vestno zavirajo močno nezaupanje javnosti in varnostne razmere. 

Ministrstvo za zdravje v Kongu je danes postreglo s skrb vzbujajočimi številkami glede epidemije, ki trenutno seje smrt v njihovi državi. Število primerov okužbe z ebolo je namreč preseglo število 1000, umrlo pa je že 629 bolnikov. Območje je postalo tudi izjemno nevarno za zdravnike, ki se borijo proti epidemiji. Samo v zadnjem mesecu je bilo pet centrov, namenjenih oskrbi okuženih ljudi, tarča oboroženih napadov, zaradi česar je nepridobitna organizacija Zdravniki brez meja začasno ustavila svoje dejavnosti v samem središču epidemije. 

Po epidemiji v Zahodni Afriki, ki je med letoma 2013 in 2016 ubila več kot 11.000 ljudi, je to drugi najbolj smrtonosen izbruh ebole v zgodovini, poroča tiskovna agencija Reuters.