Kemična tovarna

VIDEO: Po eksploziji opustošenje v industrijskem parku

G.G./STA
22. 3. 2019, 08.34
Posodobljeno: 22. 3. 2019, 08.40
Deli članek:

V siloviti četrtkovi eksploziji kemične tovarne v industrijskem parku na vzhodu Kitajske je po najnovejših podatkih oblasti umrlo najmanj 47 ljudi, od 640 ranjenih pa jih je 90 huje poškodovanih.

Reuters
Posledice eksplozije so čutili tudi dva kilometra od tovarne.

Silovita eksplozija v tovarni gnojil v industrijskem parku v mestu Yancheng v provinci Jiangsu je bila tako močna, da je povzročila potres z magnitudo 2,2. O okenskih šipah in kovinskih vratih garaž, ki jih je dobesedno odneslo s hiš, pa so poročali tudi 2,5 kilometra daleč. V industrijskem parku je nastalo opustošenje, saj je eksplozija prizadela 16 tovarn. Gasilci so ogenj, s katerim so se borili vso noč, danes pogasili. 

Oblasti vzrok za nesrečo še preiskujejo. Kitajski predsednik Xi Jinping, ki je na obisku v Italiji, je zahteval čimprejšnje končanje preiskave in sprotno obveščanje javnosti. Vzrok eksplozije še ni znan.

Na Kitajskem so industrijske nesreče pogoste, saj velikokrat le slabo upoštevajo varnostna pravila in postopke. Novembra lani je zaradi uhajanja plina v tovarni plastike v mestu na severu Kitajske, ki bo eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger leta 2022, umrlo 24 ljudi, 21 jih je bilo poškodovanih.

Leta 2015 je Kitajsko pretresla silovita eksplozija v skladišču v mestu Tianjin na severu države, ki je terjala najmanj 165 mrtvih, povzročila za več kot milijardo evrov škode in sprožila jezo prebivalstva, ker jih oblasti niso v zadostni meri obvestile o vzrokih nesreče in njenih posledicah za okolje.