Znanost ali zarota?

Verniki v ploščato Zemljo se odpravljajo na Antarktiko

R.T.
22. 3. 2019, 08.40
Posodobljeno: 22. 3. 2019, 08.41
Deli članek:

Eksperiment naj bi pokazal, da ima Zemlja rob.

Profimedia
Takšna naj bi bila Zemlja, pravijo zagovorniki ploščate Zemlje. Antarktika naj bi obkrožala celoten disk, na njenem robu pa bi se lahko zazrli neposredno v vesolje.

Na svetu obstaja vse sorte nenavadnih prepričanj, hipotez in teorij zarote. Ena izmed njih je tudi ta, da je Zemlja ploščata in ne okrogla. Podporniki te hipoteze trdijo, da je okrogla Zemlja le mednarodna zarota in da vesoljske agencije kakršna je denimo Nasa lažejo, zato da bi prikrile resnico, da je Zemlja – seveda – ploščata.

Ideja ima nenavadno mnogo sledilcev, ki so do kroglaste Zemlje skeptični, saj ne razumejo, "kako voda ostane na krogli", "kako, da ne pademo s krogle, ko se po njej vozimo z avtomobilom", "kako, da se nam Sonce in Luna zdita iste velikosti".

Zdaj pa so se odločili, da bodo enkrat za vselej naredili konec tej "svetovni zaroti".

Ameriška revija Forbes poroča, da so se udeleženci Mednarodne konferecne o ploščati Zemlji odločili, da kar sami odplujejo do Antarktike in dokažejo, da je Zemlja resnično ploščata.

Po njihovi hipotezi je Zemlja namreč disk. Na sredi tega distka je tisto, kar imenujeno severni pol oziroma Arktika. Na zunanjem obodu diska je led, ki ga drugače imenujemo Antarktika. A če je Antarktika na obodu to pomeni, da je njen obseg mnogo večji od obsega Antarktike kakršno poznamo v modelu kroglaste Zemlje. Ploščateži bodo zato pluli okoli antarktičnega ledu in izmerili dolžino svoje vožnje.

"Vse kar moramo storiti, da enkrat za vselej ustavimo to debato je, da izmerimo dolžino Antarktične obale," je dejal znan vernik v ploščato Zemljo Jay Decasby. "Če lahko pridemo do obale Antarktike in plujemo okoli nje, bomo dobili razdaljo, ki bo dokazala, da gre za [led] na zunanjih obronkih Zemlje. Tako bomo ovrgli vsak argument, ki bi si ga lahko kdorkoli izmislil, da bi dalje zagovarjal ta heliocentristični kult čaščenja Sonca."

Ploščateži bodo sicer imeli najbrž nekaj težav na svoji misiji. Mednarodna pogodba iz leta 1961 namreč omejuje zasebno raziskovanje Antarktike. Razlog za to je uradno varovanje območja pred teritorialnimi težnjami držav, a zagovorniki ploščate Zemlje tudi to vidijo kot zaroto, ki navadnim ljudem onemogoča spoznati resnico.

Čeprav je ideja o ploščati Zemlji smešna, je potrebno priznati, da je eksperimentalna znanost način, na katerega lahko hipoteze dokažemo ali ovržemo. Morda bo to koristilo skupnosti, da končno pride do resnice.