Avstrijska Koroška

Potrjeno! Malarijo je staknila s transfuzijo

G.G./STA
22. 3. 2019, 07.58
Posodobljeno: 22. 3. 2019, 08.02
Deli članek:

Pred dnevi je v celovški bolnišnici za posledicami malarije umrla 86-letnica iz Velikovca. Laboratorijske preiskave so potrdile, da se je okužila s transfuzijo, ki jo je prejela med operacijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Pisali smo, da je 86-letna ženska iz Velikovca na avstrijskem Koroškem konec februarja prestala operacijo kolka. Po vrnitvi domov se ji je zdravstveno stanje poslabšalo, zato je zopet pristala v bolnišnici v Celovcu. V nekaj dneh je nato umrla. Tožilstvo je zaradi suma, da se je pri transfuziji krvi okužila z malarijo, sprožilo preiskavo.

Ker 86-letnica v tem času ni odpotovala v kakšen eksotičen kraj, sumijo, da je bila s plazmodiji okužena kri, ki jo je med operacijo kolka prejela s transfuzijo. To je včeraj potrdila laboratorijska preiskava. Bolnišnica je rezultate takoj predala tožilstvu. Tožilstvo je že uvedlo preiskavo zaradi povzročene smrti iz malomarnosti. 

Pri avstrijskem Rdečem križu, ki izvaja krvodajalske akcije, poudarjajo, da so se držali vseh zakonskih določil glede jemanja krvi prostovoljcem. A darovane krvi ne preverjajo, če je morda okužena s povzročiteljem malarije, ker v Srednji Evropi ni prenašalca te bolezni, ljudje, ki niso bili v tujini, pa naj tudi ne bi imeli možnosti, da bi se okužili.