Festival Holi

Legenda pravi, da je kralja vzel v naročje in ga umoril s svojimi kremplji

B.K.
21. 3. 2019, 10.32
Posodobljeno: 21. 3. 2019, 12.02
Deli članek:

Holi je starodavni spomladanski festival, ki izvira iz indijskega polotoka. Večinoma ga praznujejo v Indiji in Nepalu, a se je do danes razširil tudi v druge dele Azije, s preseljevanjem Indijcev pa tudi v ostale dele sveta.

Reuters
Moški, prekrit z živimi barvami praznuje Holi v templju Barsana, v severni indijski zvezni državi Uttar Pradeš.

Indijci na Holi praznujejo prihod pomladi in brstenje ljubezni, obnavljajo prijateljstva in rešujejo spore. Praznik traja eno noč in en dan, začne pa se na noč prve polne lune v marcu. Praznik je znan predvsem po festivalnem dogajanju, na katerem se kurijo kresovi in uporabljajo številni barvni pigmenti.

Reuters
V templju, v vasi Nadgaon so hinduisti proslavili Holi z veliko rumene barve.

Legenda pravi, da je kralj demonov Hiranjakašipu prejel božji blagoslov, s katerim je pridobil skoraj popolno nesmrtnost.

Reuters
Barsana, Uttar Pradeš, Indija.

Ubiti ga ni mogel namreč ne človek, ne žival. Nevarni mu niso bili ne meči in sekire, niti loki in prače. Umreti ni mogel ne na prostem, ne v hiši; ne ponoči, ne podnevi in ne na zemlji, niti v vodi ali zraku. Hiranjakašipu je postal ohol, mislil je, da je bog. Zato je zahteval, da ga ljudje kot boga tudi častijo.

Reuters
Pa ne le z rumeno, v vasi Nadgaon je bila popularna tudi roza barva.

A nasprotoval mu je lastni sin Prahlada. Ostal je zavezan čaščenju boga Višnuja in je za svojo vero pretrpel tudi mnoga ponižanja in kazni svojega očeta. Ni se vdal. Zato ga je prelisičila njegova zlobna teta Holika, ki ga je povabila, naj z njo sede na grmado. Holika je imela oblečen čudežni plašč, ki jo je varoval pred plameni, Prahlada pa je bil oblečen le v navadna oblačila.

Reuters
Hindujski duhovniki z mobilnimi telefoni fotografirajo vernike, poškropljene z barvami. Ahmedabad, Indija.

Ko je dračje zagorelo in so zublji zajeli princa in njegovo teto, se je zgodilo nekaj nepričakovanega.  Čudežni plašč je zdrsnil s Holikinih ramen in objel Prahlado. Ta je zato preživel, medtem ko je Holika zgorela.

Reuters
Študenti s pobarvanimi obrazi, plešejo in praznujejo Holi na univerzi v mestu Čandigarhu.

Zvečer ob mraku, ko ni bil ne noč, ne dan, se je na Zemlji pojavil bog Višnu. Utelesil se je v obliki Narašime – pol človeka, pol leva – in stopil na prag Hiranjakašipovega dvora. Kralja je vzel v naročje in ga umoril s svojimi kremplji. Tako je kralj Hiranjakašipa umrl ne podnevi, ne ponoči; niti od človeka, niti od živali; ne v hiši, niti zunaj in niti z mečem, niti z lokom.

Reuters
Hindujski verniki na praznovanju Holija v templju Nandgaon, v zvezni državi Uttar Pradeš.

Od takrat Indijci praznujejo Holi kot praznik zmage dobrega nad zlim.

Reuters
Nadgaon, Indija.

Druga legenda pravi, da je bil bog Krišna temnopolt, saj ga je kot otroka dojila demonska ženska Putana. Mlad Krišna je zato obupoval, saj je bil prepričan, da ga njegova ljubezen – svetlopolta Radha – ne bo niti pogledala, kaj šele vzljubila.

Reuters
Holi poleg barv in iger spremljajo tudi pesmi. Barsana, Uttar Pradeš.

Obup malega Krišne je v slabo voljo spravljal njegovo mamo, ki je imela dovolj njegovega stokanja. Zato je utelešenemu božanstvu predlagala, da stopi do Radhe in jo prosi, naj njegov obraz pobarva v katerokoli barvo želi. Krišna je poslušal svojo modro mamo in stopil do svoje simpatije. Ta je njegov obraz pobarvala z barvami in postala sta par.

Reuters
Barsana, Uttar Pradeš.

Od takrat Indijci z živimi barvami obeležujejo Holi.

Reuters
Ahmedabad, Indija.