Zaljubljena

Hčerka Josefa Fritzla našla ljubezen, on pa izgubil voljo do življenja

J.P.
21. 3. 2019, 09.58
Posodobljeno: 21. 3. 2019, 10.02
Deli članek:

Pred desetimi leti je bila izpuščena iz kleti, v kateri jo je proti njeni volji zadrževal oče.

Profimedia
Elisabeth Fritzl danes živi nekje na avstrijskem podeželju.

Josef Fritzl jo je posilil več kot 3000-krat. Rodila mu je sedem otrok. Danes 52-letna Elisabeth je v kleti preživela 24 let, nato pa se pri starosti 42 let ustalila nekje na avstrijskem podeželju. Tam se je po nekaj mesecih zaljubila v njej in njenim šestim preživelim otrokom – stari so med 17 in 31 let – dodeljenega telesnega stražarja, 23 let mlajšega Thomasa Wagnerja. Ta zdaj živi z njimi.

Zveza dobro vpliva na njeno počutje. Zdravniki so ji začasno ukinili terapije, medtem ko ona živi življenje – se uči voziti, pomaga otrokom pri domači nalogi in se povezuje z ljudmi v njeni okolici.

Profimedia
Fritzlovo nekdanje domovanje

Obsedena s čistočo

Elisabeth je imela le 18 let, ko jo je oče omamil in zaprl v klet, ki jo je zgradil pod družinskim domov v avstrijskem mestu Amstetten. Njeno trpljenje je končalo, ko je ena od otrok, Kerstin, padla v komo. Fritzl jo je moral poiskati zdravniško pomoč, pri čemer njeno slabo zdravstveno stanje ni ostalo neopaženo. Ko je Elisabeth le dobila dovoljenje, da Kerstin obišče v bolnišnici, so jo aretirali policisti. Ni skrivala, kaj jo je doletelo. Kmalu po tistem, ko se je znašla na svobodi, je postala obsedena s čistočo. Prhala se je tudi do 10-krat na dan. Fritzl, ki je med sojenjem dejal, da je dejansko mislil dobro, je bila marca 2009 obsojen na dosmrtno zaporno kazen.

Reuters
Josef Fritzl bo do konca življenja ždel v zaporu.

Izgubil voljo

Zdravje 84-letnika peša, izgubil je voljo do življenja. Njegovi sojetniki v zaporu Krems-Stein menijo, da konec zanj ni več daleč, postal naj bi dementen. Druži se ne, večino časa preživi v svoji celici. Jetniki sicer nočejo imeti opravka z njim.

Leta 2017 je svoj priimek spremenil v Mayrhoff, njegovo domovanje pa je bilo preurejeno v 10 ločenih stanovanj. Klet, v kateri je zadrževal Elisabeth, so oblasti zasule.