Skrajni desničar

Napadalec iz Christchurcha je bil v Sloveniji

J.P./STA
20. 3. 2019, 16.44
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 16.46
Deli članek:

Z Generalne policijske uprave (GPU) so danes sporočili, da je bil glavni osumljenec za napad v novozelandskem Christchurchu Brenton Tarrant sredi aprila 2016 na brniškem letališču.

Profimedia
Brenton Tarrant na sodišču.

Tja je priletel iz turškega Istanbula.

Drugih podatkov nimajo

Kot so pojasnili na GPU, nimajo podatkov o tem, ali je oseba bivala v katerem od slovenskih hotelov ali drugih nastanitvenih kapacitetah oziroma koliko časa se je zadrževala v Sloveniji. V skladu z določili zakona o prijavi prebivališča namreč ne hranijo več podatkov o hotelskih gostih iz takratnega obdobja.

Profimedia
Brenton Tarrant na fotografiji, ki je bila posneta v Pakistanu.

Policija je preverjala tudi druge možnosti potovanja Tarranta, kot je izposoja avtomobilov, a uporabnih podatkov ni pridobila, so še navedli.

Glavni osumljenec

Avstralski skrajni desničar Brenton Tarrant je glavni osumljenec za petkov napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi, še več deset pa jih je bilo ranjenih. Tuji mediji so v preteklih dneh poročali, da je bil novembra lani v Bolgariji, Romuniji in na Madžarskem. Pred tem pa leta 2016 in 2017 tudi na Zahodnem Balkanu, med drugim na Hrvaškem in v BiH.