Lestvica

Koliko bi odšteli za pivo v 10 najdražjih mestih na svetu?

B.K.
20. 3. 2019, 09.04
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 09.04
Deli članek:

Tri svetovna mesta si letos delijo naziv najdražjega mesta na svetu - Pariz, Hong Kong in Singapur. Kako globoko je tam potrebno seči v denarnico za eno pivo?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Revija The Economist vsako leto objavi seznam najdražjih mest na svetu. Ena izmed več kot 400 preverjenih cen, s katerimi določijo vrstni red mest je tudi cena malega (330ml) piva. Letos si, prvič v zgodovini beleženja cen, prvo mesto delijo tri metropole - Pariz, Hongkong in Singapur. Za pivo je tam potrebno odšteti od 1,6 do 2 evra.

Objavljamo povprečne cene malega piva v 10 najdražjih mestih. Cene so zaokrožene na eno decimalko:

Tel Aviv, Izrael (10. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2,6€

Profimedia
Tel Aviv

Glede na lansko leto se je pivo v izraelski prestolnici pocenilo za dobrih 20 centov. Izrael premore dve večji pivovarni, a v Tel Avivu je na izbiro mnogo piva iz lokalnih mikro-pivovarn.

New York, Združene države Amerike (7. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2,9€

Reuters
Times Square v New Yorku.

V New Yorku je pivo najdražje na svetu. Od lani se je v povprečju podražilo za 8 dolarskih centov.   V New Yorku domuje mnogo manjših pivovarn, ki se ponašajo z bojda odličnim pivom. Največ jih je situiranih v soseski Brooklyn.

Kobenhaven, Danska (7. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2,3€

Profimedia
København

Cena piva v danski prestolnici se je od lani pocenila najbolj od vseh mest v prvi deseterici. Skoraj pol evra manj boste za stekleničko malega piva odšteli letos, kot pa bi lani.

Seul, Južna Koreja (7. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2,8€

Profimedia
Seul, prestolnica Južne Koreje.

Korejci so znani pivci piva. Cena za stekleničko pa se od lani praktično ni spremenila. Pocenila se je za približno 7 centov.

Osaka, Japonska (5. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2€

Profimedia
Osaka

Japonska Osaka je dom mnogim pivovarnam. Predvsem pa je center kulinaričnih dobrot. Zato ni nenavadno, da se je cena piva od lani podražila za dobrih 7 centov.

Ženeva, Švica (5. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 1,4€

Wikipedia
Ženeva

V Ženevi je, presenetljivo, pivo relativno poceni. K temu je nekaj prispevala tudi pocenitev.  Glede na lansko leto je njegova povprečna cena padla namreč kar za 30 centov.

Zurich, Švica (4. najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2,9€

Profimedia
Zurich

Zurich si z New Yorkom deli najdražje cene piva, za majhno stekleničko pa boste tam odšteli kar evro in pol več kot v Ženevi.

Hong Kong (Najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 1,6€

STA
Pristaniško mesto Hong Kong.

Tudi v gosto poseljenem Hong Kongu je cena piva glede na lani padla, za približno 14 centov. Kljub temu, da si to kitajsko mesto deli naslov najdražjega mesta na svetu, so cene piva tam presenetljivo nizke.

Pariz, Francija (Najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 1,9€

Profimedia
Pariz

Pariz je znan predvsem po vinih iz Burgundije in Bordoja. A francoska prestolnica premore tudi dobre mikro-pivovarne. Cene piva so v enem letu padle za približno 30 centov.

Singapur (Najdražje mesto na svetu)
Cena malega piva: 2,1€

Reuters
Singapur

Singapur je naslov najdražjega mesta na svetu osvojil že pšetič zapored. Letos si ga sicer deli še z dvema, a je med njimi ohranil najvišje cene piva. Te so sicer glede na leto 2018 padle za slabih 15 centov.