Svet

Saudijski prestolonaslednik začutil težko roko svojega očeta

B.K.
19. 3. 2019, 10.14
Posodobljeno: 19. 3. 2019, 10.15
Deli članek:

Zloglasni saudijski princ je bil sumljivo odsoten na več visokih sestankih v zadnjih dveh tednih.

Reuters
Princ Mohamed z očetom, kraljem Salmanom.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki naj bi bil neposredno vpleten v umor novinarja Džamala Hašodžija je bil v zadnjih dveh tednih odsoten na več visokih sestankih z ministri in diplomati. Govori se, da mu je oče, kralj Salman, odvzel nekaj gospodarskih in finančnih pooblastil, poroča britanski časnik The Guardian.

Odločitev o prinčevih omejitvah naj bi kralj Salman predstavil v začetku prejšnjega tedna, na sestanku z visokimi saudijskimi ministri. Princ na omenjenem sestanku, kljub očetovemu povabilu, ni bil prisoten. Odločitve o investicijskih in finančnih projektih kraljevine naj bi sedaj prevzel kraljev svetovalec in zaupnik Musaed al Aiban.

Večina poznavalcev še vedno pričakuje, da bo Mohamed bin Salman na prestolu nasledil očeta, a zdi se, da kralj načrtno omejuje svobodo vladanja svojega kontroverznega sina.

Reuters
Se mu maje stolček?

Bin Salman je med drugim bil odsoten na dveh sestankih ministrov, udeležil se ni niti sestankov z visokimi diplomatskimi predstavniki drugih držav, med ostalimi tudi sestanka z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Prav tako je princ preskočil sestanke z gospodarskimi in finančnimi uradniki, srečanje med kraljem in saudijskim muftijem, srečanje s predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije in sestanke z libanonskim premierjem ter ambasadorji iz Indije in Kitajske.

Čeprav je princ Mohamed že v preteklosti izostal od raznih sestankov in srečanj, so nedavni številni izostanki nekaj novega. Vir, ki je blizu saudijskemu dvoru je za Guardian potrdil, da so poznavalci iskreno presenečeni nad prinčevo trenutno neaktivnostjo.