Teroristični napad?

Utrecht: po strelih na tramvaju še iščejo 37-letnika

T.L., J.P./STA
18. 3. 2019, 11.44
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 15.44
Deli članek:

V nizozemskem mestu Utrecht je neki moški danes streljal na potnike v tramvaju. Po besedah tamkajšnjega župana so bili ubiti trije ljudje.

Reuters
Po incidentu so v mestu ustavili tramvajski promet.

Policija v Utrechtu je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da se je napad zgodil ob 10.45 na enem od pomembnih vozlišč tramvajske mreže. Po navedbah župana mesta Jana van Zanena so v streljanju umrle tri osebe, še devet pa jih je ranjenih. "Izhajamo iz tega, da je bil motiv za napad terorizem," je dodal.

Po incidentu so v mestu ustavili tramvajski promet.

Profimedia
Napadalec je dopoldne začel streljati na potnike v tramvaju.

Na več lokacijah

Mestne oblasti so po napadu pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov. Zaprta je tudi tamkajšnja univerza, študente pa pozivajo, naj ostanejo v poslopjih univerze. Zaprte so tudi šole in vrtci. V mestu so zaprli tudi vse mošeje. Na območju so razglasili najvišjo stopnjo teroristične ogroženosti.

Oblasti so trg, kjer je odjeknilo streljanje, zaprle za javnost. Na prizorišču so varnostne sile in reševalci, med drugim s tremi helikopterji. Strelec je po napadu pobegnil in je še na begu. Policija, ki ne izključuje možnosti, da je bilo napadalcev več. Po poročanju nizozemskega radia je napadalec morda pobegnil z avtomobilom.

Policija je na twitterju objavila, da iščejo 37-letnega Gökmana Tanisa, rojenega v Turčiji.

Na območju so tudi protiteroristične enote. Policija je sporočila, da za zdaj ne izključuje možnosti terorističnega napada. "Morebiten teroristični motiv je del preiskave," je tvitnila policija. Vodja nizozemske protiteroristične službe Pieter-Jaap Aalbersberg je po Twitterju sporočil, da ima "krizne pogovore". "Teroristični motiv ni izključen. Za zdaj še nimamo vseh informacij," je še zapisal. Razkril je tudi, da so streli odjeknili na več lokacijah.

Nizozemski premier Mark Rutte je po incidentu izrazil zaskrbljenost, poročajo nizozemski mediji. Povedal je tudi, da so vzpostavili krizno ekipo. Ni izključil možnosti, da je bilo streljanje na tramvaju teroristični napad. Na novinarski konferenci v Haagu je še dejal, da je terorizem "napad na našo civilizacijo". Dejal je še, da si na vse načine prizadevajo, da bi ujeli napadalca oz. napadalce.