Neuničljiva

Mayevo primerjal s Črnim vitezom iz Monty Pythona

S.R./STA
18. 3. 2019, 11.19
Posodobljeno: 18. 3. 2019, 11.28
Deli članek:

Nizozemski premier Mark Rutte je sredi zmede z izstopanjem Velike Britanije iz EU britansko premierko Thereso May primerjal z likom v enem od filmov britanskih mojstrov črnega humorja Monty Python, ki zavrača predajo, tudi potem, ko v mečevanju izgubi vse okončine.

Profimedia
Britansko premierko je primerjal s Črnim vitezom.

"Thereso May zelo spoštujem. Včasih me spominja na tisti lik iz Monty Pythona, ki, potem ko v spopadu ostane brez rok in nog, svojemu nasprotniku pravi: V redu, reciva, da je neodločeno," je dejal Rutte

Rutte je v pogovoru v nedeljski televizijski oddaji imel v mislih lik Črnega viteza v filmu Monty Python in Sveti gral, ki tudi potem, ko mu nasprotnik, kralj Artur, odseka okončine, razglasi, da je nepremagljiv. Ta lik igra John Cleese, ki je danes med zagovorniki brexita, piše portal Politico. Nizozemski premier je dejal še, da kljub temu, da je Velika Britanija trenutno v "zelo slabem položaju", zelo spoštuje britansko kolegico. "Neverjetna je, kar vztraja in vztraja," je izjavil. 

Britanski parlament je prejšnji teden glasoval za preložitev brexita, ki bi se sicer moral zgoditi 29. marca. V torek naj bi še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu in nato naj bi bilo jasno, kako dolgo preložitev želijo Britanci. Rutte je v nedeljo v zvezi s tem povedal, da bi rad vedel, kako dolga bo ta preložitev, če bo Mayeva ta teden na vrhu EU zaprosila zanj. "Če bodo Britanci zaprosili za preložitev, to je zanimivo, a... kaj hočejo s to preložitvijo," se je vprašal Rutte. Sicer pa se je nizozemski premier že prejšnji teden ponorčeval iz britanskega parlamenta, ko je po navedbah Sabine Weyand, namestnice glavnega pogajalca EU o brexitu Michela Barnierja, dejal, da je glasovanje o zavrnitvi "trdega" brexita podobno, kot bi "Titanik izglasoval, da se mu mora ledena gora umakniti."