Protivladni protesti

FOTO: Vučić po več urah zapustil palačo, protestniki postavili pogoj policiji

T.L.
17. 3. 2019, 14.58
Posodobljeno: 17. 3. 2019, 20.13
Deli članek:

Protestniki so izpolnili obljubo in so se opoldne zbrali pred predsedniško palačo, kasneje pa so se odpravili do policijske postaje, kjer so policiji postavili ultimat, nato pa so se mirno razšli.

Reuters
Med policijo in protestniki je prišlo do prerivanja.

Po včerajšnjem burnem dogajanju na protestih v Beogradu in vdoru protestnikov v stavbo javne radiotelevizije, se je  - kot je bilo napovedano - večja množica ljudi zbrala pred predsedniško palačo, kjer je zahtevala odstop predsednika Aleksandra Vučića. 

Protestniki so blokirali izhode iz zgradbe, da je Vučić ne bi mogel zapustiti. Protestniki so vpili "Vsi v napad" in "Primite Vučića" in "Gotov je". 

Vučić je vodjo skrajno desne stranke Dveri Boška Obradovića označil za "fašista", Dragana Đilasa, enega od voditeljev opozicijske Zveze za Srbijo pa "tajkuna", in da si želita na oblast, "da bi lahko kradla". Protestnikom je sporočil, da so naleteli na "trd oreh", na nekoga, ki se nikogar ne boji, pri čemer je mislil sebe. Ob koncu tiskovne konference so nekateri novinarji Vučiću zaploskali. Nato je nadaljeval, da ima informacije, da želijo v Beograt priti Srbi s Kosova in ga braniti. Sporočil jim je, da to ni potrebno.

Pred poslopjem je med protestniki in policijo prišlo do prerivanja. Protestniki so z blokado izhodov Vučiću še sporočali, da "če želi podgana oditi, naj uporabi podganje poti", policijo pa so pozvali, naj se postavi na stran naroda.

V bližini palače naj bi prišlo do spopada med protestniki in policijo, medtem pa Vučić objavlja na družbenih omrežjih optimistične misli, nazadnje pa tudi fotografijo, na kateri z notranjim ministrom igra šah. 

Protestniki naj bi se v zgodnjih popoldanskih urah odločili, da bodo zapustili ploščad pred predsedniško palačo in se odpravili na policijsko postajo, kjer naj bi "osvobodili" areteranega moškega zaradi včerajšnjega vdora v prostore javne RTS. Sicer naj bi na policijski pridržali več udeležencev sobotnih in današnjih protestov, trdi opozicija.

Staršem aretiranih mladeničev so dovolili vstop na policijsko postajo, da so jih lahko videli, poroča STA. Vodje SZS Obradović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac in Nebojša Zelenović so se sicer želeli predati policistom. "Vsi mi, ki smo bili sinoči na RTS, prevzemamo odgovornost, ker smo zahtevali, da RTS poroča resnicoljubno," je na Twitterju zapisal Đilas. Notranje ministrstvo je sicer sporočilo, da so doslej aretirali sedem ljudi, ki so zagrešili različna kazniva dejanja med sobotnim vdorom v RTS ali današnjim protestom pred predsedniško palačo.

Vučić je popoldne vendarle zapustil predsedniško palačo, potem ko so protestniki končali večurno blokado zgradbe. Ti so se medtem odpravili pred policijsko postajo. STA poroča, da je nekaj deset protestnikov Vučića ob izstopu žalilo, on pa jim je samo pomahal, se usedel v avtomobil in se odpeljal.

V večernih urah, okoli 18.30 ure, so se protestniki, ki so se zbrali pred policijsko postajo, razšli. Še prej je Obradović, čigar biografija je precej problematična, policiji postavil pogoj, da jutri do 15. ure na prostost izpustijo vse ljudi, ki so jih priprli po sobotnem vdoru v prostore RTS.