Proti oddajanju na črno

Turistični inšpektorji bodo vstopali v hiše

T.L.
17. 3. 2019, 10.56
Posodobljeno: 17. 3. 2019, 11.06
Deli članek:

Borba proti nezakonitemu oddajanju turističnih enot na Hrvaškem.

Profimedia
Inšpektorji bodo po novem lahko vstopali v bivalne enote.

Na sosednjem Hrvaškem se pred glavno turistično sezono obetajo spremembe za najemodajalce namestitvenih enot. Po novem zakonu bodo lahko inšpektorji vstopili v objekte, ki niso prijavili namestitvene dejavnosti. Kot je poročala hrvaška HRT, naj bi s tem uredili sivo območje nezakonitega oddajanja in s tem tudi poskrbeli za zaščito gostov. 

Podatki, ki so jih pridobili na terenu, namreč kažejo, da naj bi vse turistične skupnosti imele težave tudi z najemodajalci, ki svoje dejavnosti ne prijavijo in zanjo nimajo dovoljenj. In seveda tudi ne plačujejo predpisanih dajatev. 

Po dosedanji ureditvi so se najemodajalci večkrat srečevali z različnimi inšpekcijskimi službami, včasih se je zgodilo, da je najemodajalca obiskalo več inšpektorjev istočasno. S ponovno ustanovitvijo neodvisnega državnega inšpektorata pa se bodo inšpekcijske službe skušale bolj učinkovito boriti proti črni in sivi ekonomiji, so prepričani. 

Tudi obrtniki podpirajo ponovni zagon državneha inpektorara zaradi posameznikov, ki ne plačujejo davkov in ne prijavljajo zaposlenih.