Odzivi po svetu

"To kaže, da ekstremizem še vedno cveti na več koncih"

S.R., T.L./STA
15. 3. 2019, 11.02
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 15.25
Deli članek:

Po svetu obsojajo teroristični napad v novozelandskem Christchurchu.

Reuters
Za žrtve današnjega pokola v Novi Zelandiji molijo muslimani po vsem svetu.

Več svetovnih voditeljev je že obsodilo krvavi teroristični napad na mošeji v novozelandskem Christchurchu, ki je terjal najmanj 49 smrtnih žrtev. Tako pakistanski premier Imran Kan kot turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta ob tem opozorila na porast islamofobije po svetu. 

"Šokiran sem in močno obsojam teroristični napad na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji. To potrjuje, kar smo vedno govorili: da terorizem ne pozna religije," je tvitnil Kan. Pri tem je krivdo za teroristični napad pripisal porastu islamofobije, ko so po njegovih besedah po napadih v ZDA 11. septembra 2001 muslimani postali kolektivno odgovorni za kakršnakoli teroristična dejanja, ki jih je izvedel musliman. 

Na porast rasizma in islamofobije je opozoril tudi Erdogan, ko je obsodil napad in izrazil sožalje. "Naj bo Alah milosten do žrtev in nudi hitro okrevanje ranjenim," je zapisal na Twitterju. Nadaljeval je, da je šla s tem napadom sovražnost proti muslimanom v svetu, ki je to opazoval in nekaj časa celo spodbujal, preko vseh meja. "Če ne bomo takoj ukrepali, bodo kmalu sledile novice o novih katastrofah," je dodal. 

Še vedno se spominjajo Breivika

Napad je šokiral tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je izrazil upanje, da bodo vpleteni strogo kaznovani. "Napad na mirne ljudi, ki so se zbrali na molitvi, je šokanten v svoji krutosti in cinizmu," je sporočil ruski predsednik. 

Norveška premierka Erna Solberg pa je po napadu v Novi Zelandiji pozvala mednarodno skupnost k okrepljenemu boju proti vsem oblikam skrajnosti. "To kaže, da ekstremizem še vedno cveti na več koncih," je dejala. "Seveda je zelo žalostno. Spominja na našo lastno izkušnjo z 22. julija," je dodala, pri čemer je merila na norveškega desničarskega terorista Andersa Behringa Breivika, ki je v dvojnem napadu 22. julija 2011 ubil 77 ljudi, večinoma mladih na poletnem taboru na otoku Utoya. 

Tudi iz Evropske unije so se zvrstili odzivi, v katerih obsojajo napad in izražajo sožalje."Ta kruti napad ne bo nikoli okrnil strpnosti in dostojnosti, po kateri je znana Nova Zelandija," je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Britanska premierka Theresa May pa je po grozljivem napadu zapisala, da "so moje misli s tistimi, ki jih je prizadelo to odvratno dejanje nasilja".

Tudi britanska kraljica in suveren Nove Zelandije Elizabeta II. je sporočila, da je globoko užaloščena zaradi odvratnih dogodkov. Skupaj s soprogom, princem Philipom sta svojcem in prijateljem žrtev izrazila sožalje. "V tem tragičnem času, so moje misli in molitve z vsemi Novozelandci," je sporočila.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je tako kot mnogi drugi pridružil izrazom sožalja. Zagotovil je, da se Francija zoperstavlja vsem oblikam skrajnosti in se skupaj s svojimi zavezniki bori proti terorizmu v svetu.

Napad je pretresel tudi nemško kanclerko Angelo Merkel."Žalujem skupaj z Novozelandci za njihovimi sodržavljani, ki so jih med mirno molitvijo v njihovih mošejah napadli in umorili iz rasističnega sovraštva," je v imenu kanclerke sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, za katerega je po poročanju tujih medijev morilec v svojem manifestu našel nekaj lepih besed in zapisal, da ga občuduje. Trump je izrazil sočutje ljudem Nove Zelandije, saj da je 49 nedolžnih ljudi umrlo povsem nesmiselno. Dodal je, da ZDA podpirajo Novo Zelandijo in so na voljo za vsakršno pomoč. Zapis je zaključil z "bog naj blagoslovi vse". 

Krvavi zločin v Christchurchu so med drugim obsodili še španski premier Pedro Sanchez, avstrijski kancler Sebastian Kurz in madžarski predsednik Janos Ader. Veleposlanik BiH v Avstraliji Mirza Hajrić pa je za Klix.ba dejal, da je zastrašujoče, da so enega od napadalcev, Brentona Tarranta, navdahnile četniške pesmi in srbski nacionalizem.

Slovenski zunanji minister Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal:"Globoko sem pretresen nad terorističnim napadom v Cristhchurchu v Novi Zelandiji. Morilski napadi na nedolžne civiliste so znak sprevrženosti in barbarstva in proti njim se moramo boriti skupaj. Državljanom Nove Zelandije in družinam žrtev izrekam globoko sožalje.