V predstavniškem domu je na stran demokratov prestopilo le 13 republikancev, v senatu pa 12, vendar pa predlog zakona ni bil potrjen z dovolj veliko večino proti napovedanemu vetu predsednika ZDA. Trump pri svojih izrednih razmerah vztraja, ker lahko na ta način mimo kongresa pride do denarja za gradnjo mejnega zidu, ograje, stebrov ali ovir, kot pač temu rečejo enkrat ali drugič. 

Trump je tako doživel komaj prvi poraz v dvoboju s kongresom, vendar v prvih dveh letih vladanja za to ni bilo razloga, ker so imeli republikanci večino v obeh domovih kongresa in se s predsednikom niso prepirali. Trump bo moral vložiti svoj prvi veto, kmalu pa ga čaka še drugi, saj bo tudi predstavniški dom kmalu potrdil senatno resolucijo, ki zahteva, da ZDA umaknejo podporo kampanji Savdske Arabije v Jemnu. 

Proračunska sredstva

Po ameriški ustavi o razdeljevanju proračunskih sredstev odloča kongres razen v izjemnih primerih, ko predsednik določi, da gre za izredne razmere. Trumpovi predhodniki so to doslej storili v dogovoru s kongresom, ko je šlo za vprašanja, o katerih so se lahko vsi strinjali. 

Demokrati menijo, da je zid na meji z Mehiko nemoralen ter nepotreben in gre le za Trumpovo predvolilno obljubo svoji bazi. Leta 2016 je govoril, da bo postavil velik čudovit betonski zid, za katerega bo plačala Mehika. Zidu ni, Mehika ni plačala, do letos se z zidom ni mudilo, sedaj pa so zaradi demokratske večine v predstavniškem domu, ki mu ne da denarja za zid, ki ga od republikanske večine prej niti ni zahteval, nastale izredne razmere. 

Fige in figov list

O izrednih razmerah bo zadnjo besedo izreklo vrhovno sodišče ZDA in večina republikancev drži v žepu fige, da bodo sodniki Trumpa zavrnili. Ne zaradi tega, ker se jim zdi Trumpova politika o meji napačna, ampak zaradi tega, ker bi lahko Američani kdaj v prihodnosti na položaj predsednika izvolili demokrata, ki bo v primeru spora s kongresom storil isto. Na primer okrog zaščite okolja ali pravice do orožja. 

Senatni republikanci so v sredo spravili v smeh svoje demokratske kolege, ko so predlagali zakon, ki bi izredne razmere dovolil le enkrat in v tem primeru. Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer jim je dejal, naj se ne delajo norca sami iz sebe s tem figovim listom, ki ga bo predstavniški dom odpihnil. Tega niti ni bilo treba, saj je figov list nemudoma odpihnil Trump, ki je napoved zakona o enkratni zeleni luči samo za njegove izredne razmere zavrnil.