Naftna madeža se nahajata več kot 300 kilometrov zahodno od francoske obale in se trenutno proti vzhodu premikata 20 do 30 kilometrov na dan, je povedal Stephane Doll, vodja agencije proti onesnaženju Cedre. 

Na območju je že ladja za čiščenje, na poti pa so še tri, tudi ena Evropske agencije za pomorsko varnost (EMSA), je dejal Doll na novinarski konferenci v Brestu. Poudaril pa je, da ne morejo oceniti, koliko nafte je doslej izteklo v morje. Dodal je, da ne pričakujejo, da bi naftna madeža francosko obalo dosegla do konca tedna. Več bodo vedeli v prihodnjih dneh, je dodal. 

tovorna ladja, Grande America19347342
Profimedia
Ladja naj bi prevažala okoli 2200 ton goriva.

Stroški čiščenja na rovaš podjetja

Francija je lastnika ladje, italijansko podjetje Grimaldi Group, pozvala, naj ukrepa glede preprečevanja onesnaženja. Francoski minister za okolje Francois de Rugy je ob tem dejal, da bo podjetje plačalo vse stroške čiščenja. 

Zaradi močnega vetra in razburkanega morja bo operacija preprečevanja onesnaženja zelo težka, v takšnih razmerah namreč ne morejo učinkovito namestiti plavajočih pregrad, ki bi omejile naftne madeže. 

Tovorna ladja Grande America je potonila v torek več kot 260 kilometrov zahodno od francoskega mesta La Rochelle, potem ko jo je v nedeljo zajel požar. S krova so rešili vse člane posadke. Na ladji je bilo 365 kontejnerjev, od tega so bile v 45 shranjene nevarne snovi. Po ocenah je prevažala okoli 2200 ton goriva.