371 letal

Prizemljitev letal boeing 737 max 8 po vsem svetu: kaj to pomeni za potnike

T.L.
14. 3. 2019, 10.40
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 12.30
Deli članek:

Analitiki ocenjujejo, da bo vpliv prizemljenja poletov 737 max 8 omejen, vendar pa se lahko poveča, v kolikor bo prepoved letenja flote v veljavi daljše časovno obdobje.

Profimedia
Letala tipa boeing 737 Max 8 bodo nekaj časa ostala prazna.

Potem ko so preiskovalci na mestu nesreče v Etiopiji, kamor je strmoglavilo letalo boeing 737 max 8 letalske družbe Ethiopian Airlinesa, našli nove dokaze in dostopa do novih satelitskih slik, je tudi ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA) letalom tipa boeing 737 max 8 pokazala rdeč karton in jih začasno prizemljila. Federalna agencija je še sporočila, da se je letalo prevoznika Ethiopian Airlines, ki se je zrušilo kmalu po vzletu z letališča v Addis Abebi, tik pred strmoglavljenjem obnašalo podobno kot letalo Lion Aira, ki se je zrušilo oktobra lani, ko je umrlo 189 ljudi. Včeraj je nato ameriški predsednik Donald Trump je z izvršnim ukazom v ZDA prizemljil letala boeing 737 max 8.

Prizemljili 371 letal 

Medtem ko je Boeing prizemljil 371 letal tega tipa po vsem svetu, pa v Franciji že analizirajo podatke črne skrinjice in posnetke pogovorov, ki so se v trenutkih pred strmoglavljenjem odvijali v pilotski kabini etiopskega letala Ethiopian Airlinesa.

Profimedia
Večjih težav zaradi prizemljitve letal tipa boeing 737 Max 8 v letalskem potniškem prometu ne pričakujejo.

 Zaradi prizemljitve motnje v letalskem prometu?

Po pričakovanjih prizemljitev letal tipa boeing 737 max 8 ne bo povzročala večjih motenj v letalskem potniškem prometu, vsaj za zdaj. Letalo tega tipa uporabljajo številne letalske družbe po vsem svetu za krajše notranje letalske lete. 

Po poročanju britanskega BBC analitiki ocenjujejo, da bo vpliv prizemljitve poletov 737 max 8 omejen, vendar pa se lahko poveča, v kolikor bo prepoved letenja flote v veljavi daljše časovno obdobje. 

Sicer pa so letala 737 max precej priljubljena in so najhitreje prodajana letala v zgodovini podjetja Boeing: 100 različnih letalskih operaterjev po vsem svetu je naročilo več kot 4500 letal tega tipa. Kljub vsemu pa predstavljajo leti s tem tipom letala relativno majhen delež med letalskimi potovanji v globalnem okvirju. 

Podatki svetovalnega podjetja OAG kažejo, da naj bi v tem tednu letalski prevozniki opravili nekaj manj kot 700.000 komercialnih letov, med njimi pa je 6548 napovedanih letov z letalom tipa boeing max 737. "Globalno to pomeni približno odstotek letov, ki so jih letalski prevozniki načrtovali v tem tednu," je po poročanju BBC dejal John Grant iz OAG. 

Analitiki ocenjujejo, da bo zaradi prizemljitve največ motenj v letalskem prometu na območju Severne Amerike: Southwest Airlines, Air Canada in American Airlines so trije največji letalski prevozniki z letali 737 max. Težave je pričakovati le v nekaj naslednjih dneh. Ne glede na to pa analitiki pričakujejo, da bodo letalski prevozniki lahko relativno hitro letalske potnike z letal max 7 prerazporedili na druge lete tudi z uporabo drugih in tudi starejših letal.