Tovorno ladjo, poimenovano Grande America, ki je bila na poti iz nemškega Hamburga v Casablanco v Maroku, je v nedeljo zajel požar. Nato so 27 ljudi evakuirali z nje, ladja pa je v torek popoldne potonila 263 kilometrov zahodno od francoskega obalnega mesta La Rochelle.

Na ladji je bilo 365 kontejnerjev, od tega so bile v 45 shranjene nevarne snovi, so sporočile pristojne francoske oblasti.

Kot so pojasnili, nevarnost za onesnaženje predstavlja 2200 ton goriva na plovilu. Gorivo z ladje bi lahko v prihodnjih dneh doseglo obalo blizu Bordeauxa. Na ladji je bilo tudi okoli 2000 vozil.

Francoski minister za okolje Francois de Rugy je sporočil, da so že sprejeli potrebne ukrepe.

Francoski pomorski prefekt za Atlantik viceadmiral Jean-Louis Lozier pa je povedal, da so od lastnika ladje, italijanskega podjetja Grimaldi Group, zahtevali, da zagotovi, da morebitni plavajoči kontejnerji ali drugi materiali ne bi ogrozili drugih ladij ali okolja.

Prav tako mora podjetje ukrepati v primeru onesnaženja. Podjetje Grimaldi Group je sicer že v torek sporočilo, da skupaj s francoskimi oblastmi skušajo preprečiti okoljsko škodo.

Okoli 40 kontejnerjev, ki so padli z ladje, še preden je potonila, naj bi prav tako že potonilo, je še povedal Lozier.