Brexit

"Izhod iz slepe ulice lahko ponudi le Združeno kraljestvo"

T.L./STA
13. 3. 2019, 14.54
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 15.16
Deli članek:

EU od Londona pred razpravo o morebitni preložitvi brexita želi jasen načrt

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pred kakršnokoli razpravo o morebitni preložitvi brexita želi Evropska unija jasen odgovor Združenega kraljestva, kaj želi, je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. London mora predstaviti jasen načrt, kako želi urediti prihodnje odnose z EU, je poudaril.

"Združeno kraljestvo nam mora jasno povedati, kaj želi, preden bi se odločali o morebitni preložitvi brexita," je na zasedanju Evropskega parlamenta dejal glavni pogajalec EU za brexit. "Odgovornost za brexit je odgovornost izključno Združenega kraljestva. Če želimo najti izhod iz te slepe ulice, ga lahko ponudi le Združeno kraljestvo," je poudaril Barnier. Zdaj je odgovornost na Londonu, da jasno pove, kako želi urediti prihodnje odnose z EU, kakšna je njegova izbira.

Možnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora po torkovi vnovični zavrnitvi ločitvenega dogovora v britanskem parlamentu še nikoli ni bila tako velika, je opozoril pred drevišnjim glasovanjem britanskih poslancev o možnosti brexita brez dogovora.

Britanska premierka Theresa May je v torek napovedala, da bo glasovala proti tej možnosti in k temu pozvala tudi poslance. Če bo parlament zavrnil tudi to možnost, bodo v četrtek glasovali še o možnosti preložitve brexita, predvidenega čez 16 dni, 29. marca.

Vnovična zavrnitev brexita v spodnjem domu britanskega parlamenta podaljšuje nejasnost in negotovost, ki traja že tri leta. "Če Velika Britanija še vedno želi zapustiti EU in če to želi narediti na urejen način, potem je sporazum, o katerem smo se leto in pol pogajali z Mayevo, edini možen dogovor. To mora biti povsem jasno," je dejal Barnier. Tudi v primeru, da Združeno kraljestvo iz EU odide z dogovorom, bosta potrebni dve do štiri leta pogajanj o prihodnjih odnosih. "Dogovor je v interesu državljanov, podjetij in vseh na obeh straneh Rokavskega preliva," je dejal.

Zagotoviti želimo, da bo storjena čim manjša škoda

EU po še enem glasovanju britanskih poslancev in zavrnitvi sporazuma o brexitu ostaja na enakem stališču: "Zagotoviti želimo, da bo storjena čim manjša škoda," pa je v Strasbourgu dejal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Tako kot Barnier je tudi on poudaril, da mora Velika Britanija jasno povedati, kaj želi: "Rešitev lahko pride le iz Londona."

Po njegovem je ključno zagotoviti integriteto notranjega trga in preprečiti trdo mejo na irskem otoku. "EU bo ostala na stališču narediti čim manj škode pri tem zelo škodljivem procesu, ki se mu reče brexit in ki je škodljiv tako za EU kot za Veliko Britanijo," je dejal.

Biti ali ne biti članica EU - to je vprašanje, ki si ga mora v tem trenutku zastaviti britanski parlament, pa je v Evropskem parlamentu dejala predstavnica romunskega predsedstva EU Melania Gabriela Ciot in dodala: "Žal nismo v gledališču, ampak v resničnem življenju".

V razpravi so tudi evropski poslanci opozarjali, da preložitev brexita brez vnaprejšnjih jasnih odgovorov ni mogoča. Za preložitev "niti za en dan" ne vidimo nobene možnosti, če se London ne izjasni, kaj želi s tem doseči, čas za to pa ima do vrha EU, je v Strasbourgu dejal vodja politične skupine EPP Manfred Veber. Pred vrati so evropske volitve in ne bi smeli dovoliti, da bi razpravo okupirale pravne in nepolitične negotovosti zaradi brexita.

Vodja politične skupine S&D Udo Bullman se je zavzel za drugi referendum o izstopu Velike Britanije iz EU. Če poslanci v britanskem parlamentu ne morejo preseči delitev in sprejeti odločitve, dolgujejo britanskemu narodu drugi referendum, je poudaril. Guy Verhofstadt, vodja politične skupine Alde, je izrazil upanje, da bodo britanski poslanci nocoj zavrnili možnost brexita brez dogovora, a poudaril, da nasprotuje preložitvi britanskega izstopa brez jasnih odgovorov Londona. Britanske poslance je tudi na Twitterju pozval, naj poiščejo pot iz "te zmešnjave".

Drugemu referendumu, ki je po njegovem najboljša rešitev iz trenutne situacije, je naklonjen tudi Hans-Olaf Henkel (ECR). Po njegovem mnenju ni res, da ni boljše rešitve od ločitvenega dogovora: obstaja boljši način, to je zadržati Veliko Britanijo in ji omogočiti, da nadzoruje migracije.