Privilegiran razred

Škandal: kako slavni svoje otroke s podkupovanjem spravljajo na elitne univerze

S.R.
13. 3. 2019, 09.30
Posodobljeno: 13. 3. 2019, 09.54
Deli članek:

V ZDA odmeva škandal, ki sega v sam vrh privilegiranega sloja. Tožilstvo je zoper več kot 40 oseb vložilo obtožnice, v katerih jim očitajo, da so svojim otrokom s podkupninami omogočili šolanje na elitnih univerzah.

Profimedia
Igralec Macy s soprogo Huffmanovo, ki je zaslovela v seriji Razočarane gospodinje.

V središču afere, ki jo preiskuje ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI), se je znašla igralka Felicity Huffman, zvezdnica serije Razočarane gospodinje, ki je po aretaciji že vplačala varščino in včeraj odkorakala na prostost. Tožilstvo jo skupaj z drugimi bogatimi starši obtožuje sodelovanja v prepleteni mreži podkupovanja, goljufanja na sprejemnih izpitih in ponarejanja dokumentacije, vse zato, da bi bili njihovi otroki sprejeti na najbolj elitne univerze v državi, kot so denimo Yale, Stanford in Univerza Kalifornije. Te naj v škandalu ne bi sodelovale. 

Profimedia
Huffmanova na sodišču.

Poleg Huffmanove, sicer poročene z znanim igralcem Williamom H. Macyjem, ki se je obtožnici izognil, se je na sodnem tnalu znašla tudi 54-letna igralka Lori Loughlin, zvezdnica situacijske komedije Polna hiša. Samo Huffmanova je domnevno s plačilom 15.000 ameriških dolarjev (13.300 evrov) podkupnine poskrbela, da je njena najstarejša hčerka uspešno opravila z nacionalnim standardiziranim preverjanjem znanja SAT, ki služi kot eden od kriterijev za vpis na univerzo. Skupaj je obtoženih skoraj 50 oseb, med njimi tudi učiteljev telesne vzgoje in športnih trenerjev, ki so poskrbeli za ponarejena potrdila o športnih dosežkih.

Profimedia
Med obtoženimi se je znašla tudi zvezdnica komedije Polna hiša Lori Loughlin.

Milijonski posel

Celotno omrežje je prek svojega podjetja Edge College & Career Network vodil 58-letni William »Rick« Singer. Sistem, ki ga je ustvaril, se je osredotočal zlasti na dve prevari, in sicer goljufanje na sprejemnih izpitih in preverjanjih znanja ter povezave s športnimi trenerji na elitnih šolah, ki so za otroke proti plačilu odškodnine ponaredili potrdila o njihovem športnem mojstrstvu, čeprav marsikateri med njimi ni znal brcniti niti žoge. Samo s tega naslova naj bi med letoma 2011 in 2018 zaslužil približno 25 milijonov dolarjev (dobrih 22 milijonov evrov). Singerju, ki je očitana kazniva dejanja že priznal, grozi do 65 let zapora in milijonska denarna kazen. Med obtoženimi so se sicer znašli tudi nekateri izvršni direktorji velikih podjetij. Sami otroci v večini primerov za podkupnine niso vedeli, a so bili po navedbah preiskovalcev med njimi tudi taki, ki so v goljufiji sodelovali.

Reuters
Kolovodja William »Rick« Singer.