Zadnja bitka

Sirskim Kurdom kljubuje le še nekaj sto islamistov

B.K.
12. 3. 2019, 15.41
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 15.43
Deli članek:

Sirske demokratične sile (SDF) so ponoči napadle zadnjo enklavo Islamske države v Sirji.

Twitter
Na območju vasi Baghuz, ob reki Evfrat, se borci Islamske države skrivajo v šotorih. Do njih počasi, a vztrajno napredujejo sile SDF:

Sirske demokratične sile pod vodstvom kurdske milice YPG so ponoči napadle vas Baghuz na jugovzhodu Sirije, kjer se v šotorišču skriva še približno 500 borcev Islamske države. Poleg njih naj bi se tam nahajalo še do 2+4.000 civilistov, večinoma žensk in otrok, poroča katarska televizija Aljazeera.

V nočnem napadu so borci SDF obkolili in ubili 38 islamistov, so sporočili iz tiskovnega predstavništva SDF. V napadu so življenja izgubili trije borci SDF. Ob tem je koalicija zahodnih držav pod vodstvom Združenih držav Amerike na položaje islamistov izvedla tudi zračne napade. Cilji so bili predvsem skladišča orožja in streliva ter obrambne pozicije Islamske države.

Napadi na zadnje položaje borcev Islamske države »se bodo nadaljevali, dokler jih popolnoma ne odstranimo,« so v ponedeljkovi izjavi zapisali v vrhu SDF, kjer trdijo, da so v zadnjih dneh opravili občutni napredek.

Osvojitev vasi sicer preprečujejo številne mine in druge pasti, ki so jih okoli šotorišča postavili borci IS. Ti se pred popolnim uničenjem borijo tudi z uporabo civilistov.