Golovec, Grajski grič, Rožnik

Previdno v ljubljanskih gozdovih, začenja se sečnja dreves

B.K./STA
12. 3. 2019, 10.16
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 10.18
Deli članek:

Od četrtka do torka bo potekala sečnja dreves na Golovcu, Grajskem griču in Rožniku.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Od četrtka do prihodnjega torka bo na treh ljubljanskih vzpetinah, Golovcu, Grajskem griču in Rožniku potekala sečnja dreves. Na Golovcu je za posek, delno iz sanitarnih razlogov, delno zaradi redčenja oz. negovanja, označenih 31 dreves, na Grajskem griču 54, na Rožniku pa devet dreves, so sporočili iz ljubljanske enote zavoda za gozdove.

Zavod je drevesa za možni posek označil na treh lokacijah - na Golovcu je ta nad Rudnikom ob Poti spominov in tovarištva, na Grajskem griču pod Grajskim drevoredom in na Rožniku pri jasi pod Cankarjevim vrhom.

Obiskovalce gozda v zavodu naprošajo, naj se v času sečnje izogibajo delovnemu območju in upoštevajo varnostna navodila izvajalcev sečnje ter pristojnih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Če se bodo vseeno opravili na omenjena območja, pa obiskovalcem gozda svetujejo, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov medtem svetujejo, naj imajo pse na vrvici.

Po navodilih zavoda bodo morali izvajalci sečnjo in spravilo lesa opraviti tako, da bo gozd poškodovan v čim manjši meri. Še posebej bo treba paziti na gozdna tla, mladje in preostalo drevje v gozdu. Po poseku bodo morali izvajalci urediti sečišče ter v prvotno stanje spraviti sprehajalne poti, če bodo te zaradi sečnje in spravila poškodovane.