cilj popolna denuklearizacija

ZDA proti postopni jedrski razorožitvi Severne Koreje

J.P./STA
11. 3. 2019, 21.02
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 21.02
Deli članek:

Ameriški odposlanec za Severno Korejo Stephen Biegun je danes izjavil, da je cilj ZDA popolna denuklearizacija Severne Koreje do konca prvega mandata predsednika Donalda Trumpa. Ob tem je vztrajal, da ne bodo pristali na postopno razorožitev.

Profimedia
Ameriška stran je v pogajanja s Pjongjangom vključila tudi severnokorejsko kemično in biološko orožje.

"Ne bomo pristali na postopno denuklearizacijo," je danes zatrdil Biegun. Čeprav niso zavezani nobeni časovnici, si ameriška administracija po njegovih besedah želi popolne in preverljive jedrske razorožitve Severne Koreje do konca Trumpovega mandata januarja 2021.

Ameriška stran je v pogajanja s Pjongjangom vključila tudi severnokorejsko kemično in biološko orožje. Celovitega sporazuma s Severno Korejo ne bo, če ne bo dogovora o vsaki točki, je ob tem poudaril Biegun in dodal, da so si v administraciji povsem enotni glede takšnega pristopa.

Posebni odposlanec je še zatrdil, da je bil kljub neuspehu drugega Trumpovega vrha s severnokorejskim voditeljem Kim Džong-unom minuli mesec v Hanoju narejen napredek. Vrata za nadaljevanje pogajanj ostajajo odprta, vendar morajo biti Severnokorejci povsem predani, je dodal.