Čakal ga je na letališču

FOTO: Oče ni vedel, da je sin zamudil let in se izognil gotovi smrti

S.R.
11. 3. 2019, 12.35
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 12.53
Deli članek:

Včerajšnja tragedija v Etiopiji je vzela 157 življenj, Ahmed bi kmalu bil 158. žrtev, a je le za nekaj minut zamudil let.

Reuters
Oče in sin znova skupaj.

Ahmed Khalid je iz Dubaja prek Adis Abebe, glavnega mesta Etiopije, potoval v domači Nairobi v Keniji. V etiopski prestolnici bi moral prestopiti na letalo Boeing 737 MAX 8 letalske družbe Ethiopian Airlines. Ahmed je bil zaradi zamude v Dubaju za nekaj minut prepozen, Boeing 737 MAX 8 je vzletel brez njega, po vzletu strmoglavil in v prerani grob poslal 157 ljudi. Ahmed se je izognil gotovi smrti. 

Reuters
Oče in sin znova skupaj.

»Ko sem prispel v Adis Abebo, so mi dejali, naj grem z naslednjim letom,« je opisal Ahmed. Na letališču v Nairobiju so malo pozneje potnike že nestrpno čakali njihovi svojci, ki so se začeli spraševati, zakaj letalo iz Adis Abebe še ni pristalo. Eden od druščine je nato opazil tragično vest, da je letalo strmoglavilo ter da je umrlo vseh 149 potnikov in osem članov posadke. Na letališče je prispel tudi Ahmedov oče Khalid Ali Abdulrahman. Ta je grozljivo novico izvedel od varnostnika. »Na kateri let čakate?« ga je vprašal, Khalid pa mu je odgovoril, da na let »iz Etiopije.« »Oprostite, to letalo je strmoglavilo,« so bile črne besede varnostnika, ki so se ovile okoli njegovega srca. »Bil sem v šoku, malo pozneje pa me je poklical sin in mi povedal, da je še vedno v Adis Abebi in da čaka na naslednji let,« pa je dogajanje opisal Khalid. 

Našli črni skrinjici

Vzrok za nesrečo je sicer še vedno neznan. Kot poroča STA, pa so odkrili obe črni skrinjici, tako zapisovalnik pogovorov v pilotski kabini kot tudi zapisovalnik podatkov o letu. Po poročanju etiopske nacionalne televizije so preiskovalci nesreče sicer opozorili, da je zapisovalnik pogovorov v pilotski kabini precej poškodovan in da je vprašanje, ali bodo uspeli dobiti kakšne podatke iz njega. Ti podatki bi sicer lahko bili ključni za razjasnitev vzrokov nesreče skoraj novega letala, ki je v nedeljo strmoglavilo kmalu po vzletu. Nesreče ni preživel nihče od 157 ljudi na krovu. Med njimi so bili potniki 35 različnih narodnosti, tudi številni Evropejci.