Lažne novice

VIDEO: Kdo je resnično zažgal tovornjak s pomočjo na venezuelski meji?

B.K.
11. 3. 2019, 12.33
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 13.12
Deli članek:

Konec februarja je na kolumbijsko-venezuelski meji zagorel ameriški tovornjak, ki naj bi v Venezuelo vozil humanitarno pomoč.

Profimedia
Spopadi med protestniki in venezuelsko policijo na meji s Kolumbijo.

Svetovni mediji so odgovornost za goreč tovornjak z domnevno humanitarno pomočjo pripisali venezuelskim varnostnim silam, ki še vedno podpirajo vlado venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Obtožbe so podkrepili s kratkim videoposnetkom, na katerem je videti stoječ konvoj tovornih vozil, v katerem eno tudi gori.

Narativo so takoj prevzeli ameriški politiki. Podpredsednik Združenih držav Amerike Mike Pence je za incident obdolžil Madurove podpornike, ki da »zažigajo hrano in zdravila,« medtem ko »tiran v Caracasu pleše.« Predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton pa je požar pripisal »zamaskiranim kriminalcem,« ki da jim poveljuje sam Maduro.

A pri tej narativi obstaja velik problem. Izkazalo se je namreč, da so konvoj zaustavili in požgali Madurovi nasprotniki, ne podporniki.

Ameriški časnik The New York Times (NYT) je namreč pridobil omenjen posnetek v celoti in druge posnetke incidenta iz katerih je razvidno, da je molotovko, ki je zanetila požar na tovornjaku, tja vrgel eden izmed množice, ki je tam protestirala proti vladavini Madura. Molotovke in doma narejene bombe so prav tako iz množice protestnikov letele proti venezuelskim policistom. Zdi se celo, da je bila odgovorna molotovka namenjena policistom, a je po nerodnem pristala na tovornjaku, ki so ga pol minute za tem zajeli zublji.

Profimedia
Protestnik pripravlja zažigalne bombe - molotovke, pred spopadi z varnostnimi silami na meji.

Na posnetkih je moč opaziti istega protestnika, ki je zanetil požar na tovornjaku, kako je le nekaj minut pred tem, molotovko vrgel na drugi tovornjak. Ta se sicer ni ožgal.

Ob tem je zavajajoča tudi informacija, da naj bi zagorela zdravila. Čeprav je v Venezueli resnično pomanjkanje zdravil, pa ta niso bila del humanitarne pošiljke ZDA. Agencija za mednarodni razvoj, ki je poskrbela za humanitarni konvoj, je namreč objavila seznam pomoči, namenjene Venezueli, med katero pa ni navedenih zdravil. Tovornjak je tako vozil obrazne maske, rokavice ter sanitetni material, ne pa zdravil, pišejo novinarji NYT.

Tovrstno poročanje spominja še na en lapsus z začetka tega leta. Mnogi mediji, na čelu z ameriško televizijo CNN, so namreč pred časom poročali, da naj bi Madurova vlada zaprla avtocesto med Kolumbijo in Venezuelo, da bi tako preprečila dovoz humanitarne pomoči. Kot dokaz so priložili zračno fotografijo, na kateri je razvidno, da je avtocesta z venezuelske strani blokirana s kontejnerji in tovornjaki. A ta blokada ni nova. Stara je že več let in je vidna celo na googlovih zemljevidih. Madurova vlada je sicer za tem mejo s Kolumbijo popolnoma zaprla.