Mula Omar

Vodja Talibanov se je skrival tik ob ameriški bazi

B.K./STA
11. 3. 2019, 10.57
Deli članek:

Ustanovitelj talibanov mula Mohamed Omar naj bi več let živel v bližini ameriškega oporišča v Afganistanu, kar je nova "sramota" za ameriške obveščevalce, ki so mislili, da se je tedaj skrival v Pakistanu.

Profimedia
Mula Omar

Novico je v knjigi z naslovom V iskanju sovražnika (Searching for an Enemy) razkrila novinarka Bette Dam, ki je ugotovila, da je mula Omar, enooki talibanski voditelj živel le okoli pet kilometrov stran od ameriške baze v provinci Zabul, sicer Omarjevi domači provinci.

Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, mednarodnem posredovanju v Afganistanu in padcu talibanskega režima se je Omar skril v glavnem mestu province Kualat. Čeprav so ZDA na njegovo glavo razpisale nagrado v vrednosti deset milijonov dolarjev, se je tam uspešno skrival vse do svoje smrti leta 2013.

Živel je kot puščavnik. Zavračal je vse stike s sorodniki, je pa pisal dnevnike v sicer izmišljenem jeziku, je odkrila Damova, tudi po pogovorih z njegovim telesnim stražarjem Džabarjem Omarijem. Podatke je zbirala več kot pet let.

Glede na njene ugotovitve je Omar redno poslušal poročila britanskega radia BBC v paštunščini, vendar se je le redko odzival in javnosti posredoval svoje izjave in misli. Ni se izpostavljal niti, ko je izvedel za smrt voditelja Al Kaide Osame bin Ladna. Tudi ta se je sicer skrival v bližini pakistanskega vojaškega oporišča.

Ameriške sile so mulo Omarja dvakrat skoraj odkrile. Prvič so mimo njegovega skrivališča vojaki prišli ravno v trenutku, ko sta bila s telesnim stražarjem na dvorišču. Skrila sta se za kup drv, očitno uspešno, saj vojaki na dvorišče niso vstopili. Drugič je ameriška patrulja celo vstopila v hišo, kjer se je skrival, a ni odkrila njegovega skrivališča.

Ko so ZDA leta 2004 le nekaj sto metrov stran od njegovega skrivališča začele graditi postojanko Lagman, se je preselil, a je ostal v Kualatu. Nato se je preselil še enkrat, ko so ZDA vzpostavile večje oporišče Wolverine, v katerem je bilo nameščenih okoli 1000 ameriških vojakov.

Toda vseskozi je bil praktično v neposredni bližini, še navaja nizozemska novinarka. Kot piše, se kljub strahu, da bi ga ujeli, ni upal še enkrat preseliti. Redko je zapustil stavbo in se skrival v podzemnih rovih. Govoril je le s svojim telesnim stražarjem in kuharjem. Uporabljal je star mobilni telefon, a brez sim kartice. Uporabljal naj bi ga za to, da je posnel svoje molitve.

Mula Omar naj bi bil v prvi vrsti verski voditelj talibanov in ne vojaški. Umrl je leta 2013 za posledicami tuberkoloze. Talibani so njegovo smrt prikrivali dve leti.