Denar in vojna

Trgovina z orožjem: ZDA največ prodajo, Saudova Arabija največ kupi

B.K.
11. 3. 2019, 10.02
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 10.25
Deli članek:

Izvoz orožja se je v zadnjem petletnem obdobju zvišal za skoraj osem odstotkov, kaže raziskava švedskega Mednarodnega inštituta za raziskavo miru (SIPRI).

Profimedia

Bližnji vzhod se očitno ne more naveličati ameriškega orožja, kaže nova raziskava trgovine z orožjem, izpod prstov švedskih raziskovalcev na inštitutu SIPRI. Združene države Amerike ostajajo daleč največji izvoznik. V zadnjih petih letih so namreč vzdrževali več kot tretjinski delež svetovnega trga z orožjem.

Na drugem mestu po izvozu orožja je Rusija, ki je izvozila približno petino vsega orožja kupljenega v zadnjih petih letih. Medtem ko je Washington izvažal v več kot 100 tujih držav, je Moskva dobavljala orožje le 28 državam.

Med prvo peterico izvoznikov so poleg ZDA in Rusije še Francija, Nemčija in Kitajska. Te države so skupaj izvozile kar tri četrtine vsega orožja na svetu.

Kitajska je orožje prodajala 53 državam, kar je 12 več kot v preteklem obdobju. Največji kupec kitajskega orožja je bil Pakistan, ki je odgovoren za 37 odstotkov kitajskega izvoza.

Nemčija je izvoz povečala za 13 odstotkov, najbolj pa se kupujejo njihove podmornice.

Profimedia
Nemška vojska

Uvoz so na drugi strani najbolj povečale države Bližnjega vzhoda, ki so v obdobju 2014-2018 skoraj podvojile nakupe glede na obdobje 2009-2013. Največji padec uvoza orožja je v tem obdobju doživela Venezuela, ki je nakupe zmanjšala za kar 83 odstotkov. Največja uvoznica ostaja Saudova Arabija, ki je med letoma 2014 in 2018 uvoz povišala za ogromnih 192 odstotkov.

Še vedno skupno največ orožja uvozijo države v Aziji in Oceaniji, ki so odgovorne za 40 odstotkov vseh svetovnih nakupov, čeprav je njihova nabava v primerjavi s prejšnjim obdobjem padla za slabih 7 odstotkov. Največji kupci v regiji so Indija – ki skoraj 60 odstotkov orožja nabavi od Rusije, Avstralija – ki je postala četrti največji uvoznik orožja na svetu, Kitajska, Južna Koreja in Vietnam.