Živčni strup

Ena od osumljenih morilk Kim Džong Nama izpuščena na prostost

B.K.
11. 3. 2019, 08.39
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 08.44
Deli članek:

Indonezijka, ki je v malezijski ječi prebila kar dve leti, je bila nepričakovano izpuščena na prostost.

Sta
Indonezijska državljanka Siti Aisyah med aretacijo.

27-letna Siti Aisyah, ki je bila februarja 2017 pridržana zaradi suma, da je umorila Kim Džong Nama, starejšega polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Starejši Kim je umrl zaradi zastrupitve z živčnim strupom, ki sta ga na njegov obraz nanesli Aisyah in danes 30-letna Vietnamka Doan Thi Huong, na terminalu letališča v Kuala Lumpurju. Obe trdita, da so ju neznanci prepričali, da sodelujeta v TV potegavščini.

Profimedia
Pokojni Kim Džong Nam

»Zelo sem srečna,« je 27-letnica dejala medijem po tem, ko je objokana objela Vietnamko, ki ji sodnik ni namenil enake milosti. »Nisem pričakovala, da bo danes moj dan svobode.«

Sodnik višjega sodišča je obtožnice proti Aisyah umaknil brez razlage, po besedah indonezijske vlade pa naj bi bila izpuščena zaradi njihovega dolgotrajnega lobiranja in pritiskov na malezijske oblasti. Aisyah je bila »prevarana in se sploh ni zavedala, da so jo zmanipulirali severnokorejski obveščevalci,« so zapisali v izjavi za javnost.

Reuters
Doan Thi Huong (levo) še sedi v zaporu, medtem ko je Siti Aisyah bila izpuščena na prostost.

27-letnica, ki je pred umorom v Maleziji prebivala kot migrantska delavka, je na novinarski konferenci dejala, da so v zaporu z njo ravnali dobro. Zdaj se bo vrnila domov, malezijski tožilec pa je javnost opozoril, da umik obtožb ne pomeni oprostitve. Indonezijka je lahko ponovno obotžena, če se pojavijo novi dokazi.

Kakšna bo usoda tri leta starejše Vietnamke, zaenkrat še ni znano.