Po strmoglavljenju

Smrt 157 ljudi: prizemljili floto letal Boeing

T.L.
11. 3. 2019, 07.36
Posodobljeno: 11. 3. 2019, 16.05
Deli članek:

Po grozljivi nesreči je letalska družba Ethiopian Airlines do nadaljnjega prizemljila celotno floto letal Boeing 737 MAX 8. Ukrepu je začasno sledila tudi Kitajska.

Profimedia
Ostanki uničenega letala v Etiopiji.

Po hudi letalski nesreči letala etiopske družbe Ethiopian Airlines s 157 ljudmi na krovu so v družbi do nadaljnjega prizemljili celotno floto letal Boeing 737 MAX 8. To so iz družbe sporočili po družbenem omrežju twitter in ob tem še zapisali, da čeprav vzrok nesreče še ni znan, so sprejeli odločitev, da kot dodaten varnostni ukrep floto prizemljijo. 

Ethiopian Airlines ima sicer štiril letala 737 MAX 8, pri čemer številka ne vključuje letala, ki se je zrušilo v nedeljo, poroča spletna stran FlightRadar24. Etiopskemu ukrepu pa je sledila tudi Kitajska, ki je v ponedeljek svojim letalskim družbam izdala navodilo, naj za do 18 ur ustavijo vse lete z letali 737 MAX 8.

Kot je sporočila družba Ethiopian Airlines, so odkrili obe črni skrinjici, tako zapisovalnik pogovorov v pilotski kabini kot tudi zapisovalnik podatkov o letu. Po poročanju etiopske nacionalne televizije so preiskovalci nesreče opozorili, da je zapisovalnik pogovorov v pilotski kabini precej poškodovan in da je vprašanje, ali bodo uspeli dobiti kakšne podatke iz njega. Ti podatki bi lahko bili ključni za razjasnitev vzrokov nesreče skoraj novega letala, ki je v nedeljo strmoglavilo kmalu po vzletu.

Kot smo poročali, gre za že drugo nesrečo te vrste: oktobra lani je namreč v Indoneziji kmalu po vzletu v morje strmoglavil strmoglavil boeing 737 Max nizkocenovne družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu.

Reuters
Kitajci so začasno ustavili vse lete z letali boeing737 MAX 8.

V nedeljski nesreči so umrli potniki letala, ki prihajajo iz več kot 30 držav na svetu, med njimi je bilo 32 Kenijcev, 18 Kanadčanov in sedem Britancev, 19 žrtve pa je bilo povezanih z Združenimi narodi. Po strmoglavljenju je slovaški politik Anton Hrnko na družbenem omrežju facebook potrdil, da je v nesreči izgubil ženo in dva otroka. 

Profimedia
Iskanje preživelih na prizorišču tragedije.