Žvižgačica

Chelsea Manning spet za rešetkami

J.P.
9. 3. 2019, 11.48
Posodobljeno: 9. 3. 2019, 11.48
Deli članek:

Ali bo pričala ali pa počakala, dokler porota ne opravi svojega dela.

Profimedia
Chelsea Manning

Še kot vojak Bradley Manning je spletni strani WikiLeaks predala dokumente o vojnah v Iraku in Afganistanu ter depeš State Departmenta. Omenjena spletna stran je dokumente objavila, resnih posledic za nacionalno varnost. Chelsea Manning je bila zaradi tega obsojena na 35 let zapora, pred iztekom svojega drugega mandata pa se je transeksualnega vojaka usmilil predsednik Barack Obama in mu skrajšal kazen na presedenih sedem let.

Ni pristal na hišni pripor

Manningova pa se je spet znašla za rešetkami, potem ko ni hotela pred poroto pričati za potrebe preiskave Wikileaks, češ da je že povedala vse, kar ve. Sodniku Claudu Hiltonu je tako v petek dejala, da bo sprejela vsako njegovo odločitev. Strpali so jo v virginijsko ječo Alexandria Detention Center, kjer je zaprtih približno 400 zapornikov. Sodnik je odločil, da bo ostala za rešetkami, dokler ne bo pričala oziroma dokler porota ne opravi svojega dela. Običajno se odločajo 18 mesecev.

Njena odvetnika Moira Meltzer-Cohen in Christopher Leibig sta sodnika prosila, naj ji odredi hišni pripor, saj zaradi operacije sprememba spola potrebuje posebno zdravstveno pomoč, a je Hilton presodil, da bodo v ječi zmogli.