Shamima Begum

Umrl novorojenček pripadnice Islamske države, ki se ni smela vrniti v domovino

J.P./STA
9. 3. 2019, 11.30
Posodobljeno: 9. 3. 2019, 11.32
Deli članek:

Novorojenček 19-letnice, ki se je pred leti pridružila skrajni skupini Islamska država (IS) in ji Velika Britanija ne dovoli vrnitve v domovino, je umrl, je v petek sporočil odvetnik njene družine. Deček je umrl v četrtek zaradi težav z dihanjem.

Profimedia
Shamima je nedavno pobegnila iz begunskega taborišča. Domnevno zaradi groženj s smrtjo.

Shamima Begum je leta 2015, ko je bila stara 15 let, s še dvema prijateljicama pobegnila iz Londona v Sirijo. Februarja je po ofenzivi na džihadiste pobegnila iz Baghuza, trdnjave IS na vzhodu Sirije, ter v taborišču za begunce rodila dečka. V pogovoru za britanske medije je Begumova izrazila željo, da bi se vrnila v domovino. A ji je britanski notranji minister Sajid Javid odvzel državljanstvo.

Novorojenček je imel po rojstvu težave z dihanjem in je v četrtek umrl, je potrdil odvetnik Tasnime Akunjee, ki je dodal, da je bil otrok britanski državljan.

Begumova je sicer pred tem že rodila dva otroka, ki pa sta zaradi bolezni in podhranjenosti umrla v Siriji.

Notranji minister je za britanski BBC v petek dejal, da simpatizira z otroki, ki so jih prisili v te razmere. "To je opomnik, zakaj je tako zelo nevarno za kogarkoli, da je na tem vojnem območju," je dodal.

Burna razprava

Odvzem državljanstva najstnici je na Otoku sprožil burno razpravo o vračanju džihadistov. Čeprav so nekateri trdili, da ima dekle bangladeško državljanstvo, to v Daki zavračajo, tako da je dekle po odvzemu britanskega državljanstva postalo apatrid.

V skladu z britanskim zakonom o državljanstvu iz leta 1981 je sicer mogoče posamezniku odvzeti državljanstvo, če notranji minister presodi, da bi bilo to v javno dobro in če zaradi tega ne bi postal apatrid.

Po mednarodnem pravu mora sicer Velika Britanija svojim državljanom, ki nimajo ali ne zahtevajo drugega državljanstva, omogočiti vrnitev, pojasnjuje BBC. A v tem primeru je zapleteno, ker država v Siriji nima svojega diplomatskega osebja in ne želi ogrožati življenja drugih svojih državljanov, da bi pomagali nekomu, ki se je pridružil prepovedani teroristični skupini.