Pet na Zemlji

VIDEO: Vrnitev SpaceX: prelomnico v zgodovini vesoljskih poletov

T.L.
8. 3. 2019, 20.25
Deli članek:

Padec so ublažila padala, s kapsulo pa se je na Zemljo uspešno vrnila tudi lutka Ripley, saj je tokratni preizkus potekal brez žive posadke.

Reuters
Plovilo SpaceX pristalo na Zemlji.

Vesoljsko plovilo podjetja SpaceX, ki so ga v soboto izstrelili iz vesoljskega centra na Floridi in je nato v nedeljo uspešno pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), se je danes uspešno vrnilo na Zemljo. Po pričakovanjih je pristalo v Atlantiku.

Plovilo je več ur letelo proti Zemlji in okoli 8.45 po lokalnem času pristalo okoli 370 kilometrov stran od obale ameriške zvezne države Floride.

Padec so ublažila padala, s kapsulo pa se je na Zemljo uspešno vrnila tudi lutka Ripley, saj je tokratni preizkus potekal brez žive posadke.

Najbolj kočljiva faza celotne misije komercialnega plovila je bila sicer ločitev od ISS. Da je vse potekalo v skladu z načrti, so potrdili tudi pri ameriški vesoljski agenciji Nasa. Vesoljska kapsula je v nedeljo sicer po približno 27 urah poleta pristala na ISS.

Nasa je projekt označila za prelomnico v zgodovini vesoljskih poletov, v podjetju SpaceX pa so izpostavljali, da gre za prvo komercialno plovilo, ki je namenjeno človeški posadki.

Podjetje SpaceX izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je lani opravilo uspešno izstrelitev rakete z avtomobilom in lutko, imenovano Starman.

Tokratno vesoljsko potovanje je namreč del priprav za prihodnje polete s posadko, ki jih SpaceX pripravlja v sodelovanju z Naso. S tem programom se želijo ZDA znebiti odvisnosti od Rusije pri potovanjih na ISS.

Potem ko je Nasa julija 2011 opustila svoj program, so njeni astronavti potovali na ISS z ruskimi raketami sojuz. Te so zaenkrat edine, ki so sposobne prevoza ljudi na ISS.

Da bi pridobila še druge možnosti, je ameriška vesoljska agencija leta 2014 sklenila sodelovanje s podjetjema SpaceX in Boeing, da skupaj razvijajo polete s posadko. Boeing bo svojo kapsulo Starliner preizkusil predvidoma aprila.

Reuters
Plovilo SpaceX pristalo na Zemlji.