Uporaba sile

Italijani bodo lahko streljali na napadalce

B.K.
7. 3. 2019, 12.36
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 12.38
Deli članek:

Poslanci italijanske poslanske zbornice so potrdili zakon o samoobrambi, ki dovoljuje streljanje na napadalce.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je včeraj slavil novo zmago. Skozi spodnji dom italijanskega parlamenta mu je namreč uspelo potisniti zakonske spremembe, ki omogočajo nesorazmerno uporabo sile pri obrambi pred napadalci, poroča nemška radiotelevizija DW. O predlogu zakona mora zdaj glasovati še italijanski senat. Ta bo predlog obravnaval konec meseca.

Novela zakona postavlja samobrambo na domu kot "vedno legitimno". Njen namen je zaščititi žrtev, ki se na svojem domu brani pred morebitnimi napadalci. Po trenutni zakonodaji je oseba namreč tudi v primeru samoobrambe odgovorna za povzročeno škodo.

Predlog zakona so potrdile Salvinijeva Liga in druge stranke na desni strani političnega spektra, tudi stranka nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Forza Italia.

Več poslancev druge koalicijske stranke Gibanje 5 zvezd je glasovalo proti, a med njimi ni bil vodja gibanja Luigi Di Maio. Ta je zakon podprl zaradi koalicijskega dogovora, a je ob tem dejal, da si ne želi države, v kateri bi pogosteje uporabljali strelno orožje.