Vojaška hunta

Tajsko sodišče razpustilo glavno opozicijsko stranko

B.K.
7. 3. 2019, 11.08
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 11.21
Deli članek:

Volitve, kljub mnogim obljubam vojske, ne bodo demokratične.

Profimedia
Vodja stranke Thai Raksa Pričapol Pongpanič in drugi člani stranke ob rpihodu na ustavno sodišče.

Sodišče na Tajskem je dosodilo razpustitev stranke Thai Raksa, ker so pred časom na listo kandidirali tajsko princeso Ubolratano Radžakanjo. Čeprav jo je njen brat kralj Maha Vadžiralongkorn nemudoma odpoklical, so nasprotniki opozicijske stranke, povezani z vladajočo vojaško hunto, dejanje izkoristili za razpustitev stranke. Sodišče, ki ga v celoti imenuje kralj, ki je tradicionalno bližje vojski, je ob tem izvršnemu kadru stranke prepovedalo politično udejstvovanje za 10 let.

Stranka Thai Raksa naj bi bila povezana z nekdanjim tajskim premierjem Taksinom Šinavatro, ki živi v izgnanstvu. Stranke povezane z njim in njegovo družino so doslej slavile na vseh demokratičnih volitvah v zadnjih 20 letih, iz oblasti pa jih je vsakič vrgla tajska vojaška hunta, ki je leta 2014 tudi uradno prevzela oblast po tem, ko je iz oblasti strmoglavila Taksinovo sestro Inglik Šinavatro.

Profimedia
Podpornica stranke Thai Raksa drži v rokah letak s portretom izgnanega Taksina Šinavatre.

Tokrat je zmaga sil povezanih s Taksinom pod vprašajem. Thai Raksa sicer ni edina stranka povezana z njim, a njegovi podporniki so razdeljeni inglasove dajejo več malim strankam. Z razpustitvijo Thai Rakse bi opozicijske sile utegnile izgubiti tri milijone volilcev.