Atentator

Bin Ladnov morilec napovedal "krvav" konec Madura

R.T.
7. 3. 2019, 10.42
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 10.43
Deli članek:

Pripadnik ameriških posebnih sil je napovedal smrtonosen rezultat situacije v Venezueli.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki se že nekaj časa spopada z obtožbami o nelegitimnosti vladavine, je v sredo dejal, da se Venezuela sooča z "najmočnejšim imperializmom zadnjih 200 let". Ob tem je dodal, da nihče ne more skaliti miru v tej latinskoameriški državi.

S tem se ne strinja upokojeni ameriški vojak Rob O'Neill, ki je kot del Tjulnjev, specialne enote vojne mornarice ZDA, ustrelil vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. "Kar se mora izvesti je nekaj podobnega državnamu udaru," je O'Neill dejal za ameriško konzervativno televizijo Fox. "Ne glede kako rad bi videl, da bi se to končalo brez nasilja, mislim, da se bo končalo kar krvavo za Madura."

O'Neill je ob tem ocenil, da Madura na oblasti drži vojska, predvsem njeni vodilni kadri. Sam ima občutek, da Madurovega nasprotnika, samooklicanega predsednika Juana Guaidoja, vojaki dejansko podpirajo, a da je problem v višjih kadrih v vojski.

Zaenkrat O'Neillova ocena ne drži, saj vojska v veliki večini še vedno podpira izvoljenega predsednika Madura. A ob ameriški napovedi novih sankcij, ki naj bi sedaj ciljale ne le na Venezuelo pač pa tudi na države, ki ne priznajo Guaidoja ali z Venezuelo trgujejo, se lahko to hitro spremeni.