Resnica ali laž?

Nova Facebookova strategija: zasebnost, šifriranje, samodejni izbris

B.K.
7. 3. 2019, 09.57
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 09.58
Deli članek:

Družbeno omrežje Facebook namerava komunikacijo spremeniti na način večje zasebnosti, polnega šifriranja sporočil in nihovega samodejnega izbrisa. Za ta cilj so v upravi pripravljeni tvegati celo prepoved storitve v nekaterih državah.

Profimedia
Mark Zuckerberg

Facebookov ustanovitelj Mark Zuckerberg je v sredinem javnem pismu naznanil popolno preobrazbo facebooka. Sama platforma morda ne bo izgledala drugače, a uprava se je odločila, da bo popolnoma zamenjala cilje, smoter in strategijo delovanja. Podjetje se bo zdaj osredotočilo na to, da njen izdelek postane "komunikacijska platforma, osredotočena na zasebnost."

Zuckerbergovo oznanilo prihaja po seriji škandalov v zvezi z zasebnostjo uporabnikov platforme, ki so vse bolj nezadovoljni s slabo varnostjo in nenehnimi, neopaženimi vdori v njihovo zasebno komunikacijo.

"V prihodnosti se bo komunikacija prestavila na zasebne, šifrirane storitve, kjer bodo ljudje lahko gotovi, da njihova komunikacija z drugimi ostaja varna in da vsebina njihovih sporočil ne bo tam ostala za vedno," je zapisal Zuckerberg in dodal, da je to "prihodnost, za katero upam, da jo bomo pomagali doseči."

Zuckerbergovi načrti so zato uvajanje polnega šifriranja sporočil uporabnikov, tako da do njih ne bi mogel dostopati nihče, niti razvijalci ali policija. Ob tem bodo razvili postopek za samodejno brisanje sporočil in objav, da te ne bodo ostale na svetovnem spletu dlje časa kot uporabniki to želijo. Zuckerberg je napovedal tudi delno spajanje vseh Facebookovih aplikacij, tako da bi lahko uporabniki sporočila pošiljali prosto med njimi.